Явление първо и единствено. Обстановката доста гротескно имитира Хъшове. По

...
Явление първо и единствено. Обстановката доста гротескно имитира Хъшове. По
Коментари Харесай

Кратка пиеса за едно патриотарство


Явление първо и само. Обстановката много гротескно имитира " Хъшове ". По стените са накачени револвери и картини от българските въстания. Има надписи " Крим наш " на съветски и " Да пукне султанът " на български, избелял от времето и оплют от мухите. В центъра младоци с черни тениски гледат в устата белокос завързак, той пламенно жестикулира. За по-кратко ще го назоваваме В.1. Два-три стола са обърнати на земята, което придава по-голяма меродавност на сцената.

Карасекиров (влиза). Какви ги вършите, бе? Кой в този момент ще сърба попарата поради поправката на Киро?

В. 1 (докачено). Не ми хвани подобен език, господинчо! Аз до момента в който отстоявах българските национални ползи, ти се въртеше като фурнаджийска лопата. С дявола съдружник ставаше, стига да пада по някоя пара. С турците гората сечеше. Тръгнал да ми дири сметка

Карасекиров (ехидно). А ти когато си увеси в Москва купените от битака ордени-тенекета, отново ли бранеше националните ползи? И отново ли " на ползу роду " събираше парички от г-на Решешетникова? И то не рублички, ами все евра и доларчета. И кой ти плащаше за свадите по изборите? Ами за другите там въздушни акробатики? (Млъква, яките момчета в тениски подписват кръг към него).

В. 1 (ядосан). Ти ли, бе, тапир с тапир, ще ми петниш името? Не беше ли тъкмо ти, дето разправяше, че ние само сме хора с ум, щото най-малко от Русия вземаме, до момента в който другите балами в България единствено ѝ снасят? С какви пари са ти издигнати СПА-хотелите? И кой те внедри във властта, кажи, де? Вземай си думите обратно! Иначе скапвам споразумението

Карасекиров (заплашително). Ще подвигна огромен скандал, така да знаеш. Пунгаш! Аз като български родолюбец не одобрявам такива клюки без докачение Пък и съм скътал някои документчета за теб, че и за В.2 Медиите ще им налетят като мухи на мед. Тогава ще забележим кой кум, кой сват, кой на г-на Путина брат.

В.1 (сменя тона). Ама и ти в този момент, Карасекиров Какво отново се правиш на Македонски, дай да се разберем като мъже. (Вдига от земята един от обърнатите столове и му го подава). Седни, да си чуем приказката. Какво искаш?

Карасекиров (поуспокоен, сяда). Искам да не вършиме нелепости, това желая. Станахме за срам. Онзи отново се изметна и даде заден ход, другият серсемин изкукурига от кеф, че може да неодобрява поправката. Сега ще пуснат по дирите ни разбойниците в тоги. А там – душа ни яка. Ще ни дерат, ще плащаме, ще ни дерат, ще плащаме, до момента в който ни ошушкат напълно.

В.1 (заплашително). Никой не може да изнудва един приет патриот и родолюбец като мене. Аз

Карасекиров (прекъсва го). Не сме на протест, остави тия приказки. Не може, но може. Я на " белградския апаш " по какъв начин му свиха сармите Имаше го, няма го. Сега Корпулентния движи нещата, а що пари се завлякоха Мале блага! Яко се краде в България, пък сме били небогати!

В.1 (притеснен). Мислиш, че е наш ред? Че ще ни отпочнат? (Разхожда се нервно). Да звъннем на Решешетников?

Карасекиров (хладно). На никого няма да звъним. Времето на обединявания национализъм не е отминало. България се нуждае от смели мъже, от персони с идеали. Без нас не могат.

В.1 (стреснат). А бе по този начин си е, но човек знае ли

В. 2 (нахлува задъхан, с група от двама-трима яки младежи. Носи шашка в ръка, превъзбуден). Национални предатели, ще ви видя сметката един път вечно. С вас съюз не ща! На сито ще ви направя с таз шашка, с която дядо ми е трепал руснаците на Кубадин! И Решешетников няма да ви помогне. Ей така, на (демонстрира). Руски подлоги! Измекяри! Сега ще ви прережа гръкляните мръсни!

Карасекиров (иронично). Стига бе, хаплю! Стига си вдигал шумотевици!

В.1 (напушено). Свърши се твоята! Пратил съм те на правосъдните джелати! Там всичко ще си кажеш! Как гониш враговете на твоите приятелчета, че вдигали виканица, по какъв начин си пълниш гушката Ще се разплете далаверата открай докрай

В.2 (разярен). Ти ли, бе, ти ли ще ми приказваш (Тръгва да го мушка, охранителите в черно застават пред тях). Дето те подвигнах от пода, когато се влачеше по килима на онази медийна чучулига и ѝ целуваше чепиците Човек те направих, естрада ти дадох, сътворих те, а ти още тогава таеше змия в пазвата си. Аз ли не те знам, що чиниш Ти всекиго ще продадеш за пет лв.! Я кажи какъв брой измъкна от Киро?

В.1 (ядосан). Ами ти от Цеко?

В.2 (превъзбуден). Не, ти за Киро кажи

В. 1 (упорито). За Цеко!

В.2 (настойчиво) За Киро!

В.1 (ядно) За Цеко!

(Разбутват момчетата в черно, хващат се за гушите. Карасекиров потегля да ги разтървава).
Мравката и Дембела (влизат запъхтени). Какво вършиме, бе? Хванали сте се за гушите, а влиза за разглеждане нов закон за концесиите

В.2 (стреснат). Как? Кой е разпоредил? Никой не ме е питал!

В.1 (ядосан). Тия за какви ни вземат? Ние патриоти ли сме или сме лукови глави?

Карасекиров (заплашително). Да идем да им покажем кон фасул яде ли!

Излизат, като викат: " Скъпо ще ни платят! ". " Концесии, без нас, а "

Завеса

Текстът е оповестен в портала " Култура "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР