Яцек Ростовски, бивш полски министър на финансите, в коментар за

...
Яцек Ростовски, бивш полски министър на финансите, в коментар за
Коментари Харесай

Коментар | Какви са уроците от падането на полските популисти от власт

Яцек Ростовски, някогашен полски министър на финансите, в коментар за Project Syndicate
Популистко-авторитарната ръководеща партия в Полша " Право и правдивост " (ПиС) бе свалена от власт на скорошните парламентарни избори, получавайки 35.4% от вота по отношение на 53.5% за продемократичните опозиционни обединения. Това бележи второто по значимост проваляне над властнически политици на Запад, откогато Джо Байдън победи Доналд Тръмп в Съединени американски щати. Въпросът в този момент е какви уроци могат да бъдат изведени за Полша, Европа и другите демокрации.

Както и при американските президентски избори през 2020 година, полският избор записва рекордна изборна интензивност от 74%, което е покачване по отношение на 62% през 2019 година и е най-високото ниво след рухването на комунизма през 1989 година Не единствено че ПиС не съумя да усили общия си брой преброени гласове по отношение на предходния избор (нещо, което Тръмп съумя да направи), а трите демократични опозиционни партии (подобно на Байдън) покачиха своите гласове с над три милиона.
Реклама
Макар че изборите бяха механически свободни (което значи, че гласовете бяха вярно преброени), те несъмнено не бяха почтени. Везните бяха наклонени толкоз в интерес на ПиС, че направихме по този начин, че унгарският властнически министър председател Виктор Орбан да се гордее със съидейниците си. По време на акцията държавният тв канал, който се радва на 3.5 млн. фенове и съставлява към 40% от националната новинарска аудитория (от която няколко милиона нямат достъп до други канали), непрекъснато излъчваше агитация от ръководещите. Същевременно държавни компании, в това число основни снабдители на комунални услуги, похарчиха толкоз за про-ПиС реклами, колкото и самата ПиС.
Везните бяха наклонени толкоз в интерес на ПиС, че направихме по този начин, че унгарският властнически министър председател Виктор Орбан да се гордее.
Но за разлика от Унгария полският кабелен новинарски канал TVN24 (притежаван от американската Discovery) бе твърдо самостоятелен. А също и множеството интернет и печатни медии останаха свободни, въпреки че държавният петролен монополист купи по-голямата част от локалната преса, с цел да пропагандира за ПиС.

Какви са уроците дотук?

Първо, колкото по-дълго продължава властническото ръководство, толкоз по-трудно е то да бъде прекъснато, защото властимащите последователно отстраняват самостоятелните институции и центрове на въздействие като свободните медии. Шансовете за сходен поврат в Унгария или Турция, където автократичното ръководство продължава повече от десетилетие, са доста по-малки спрямо Полша. Ако ПиС беше победила на изборите, щеше да си обезпечи хватката над властта за още доста мандати в бъдеще.
Реклама
Второ, електоралните системи, основаващи се на пропорционална представителност (както в Полша), са по-трудни за доминиране от властническите партии в сравнение с спрямо мажоритарния вид " first-past-the-post ", при която спечелилият взема всичко (както в Унгария и Турция) . Въпреки че в Полша към момента има известна опция за операции - по тази причина ПиС завоюва 42% от долната камара на Народното събрание с едвам 35% от вота, това не бе задоволително, с цел да се подсигурява победа. За разлика от Унгария, където Орбан има супермнозинство, задоволително за смяна на конституцията - с едвам към половината от публичния избор.

Ако желаеме да защитим нашите демокрации от опасността на авторитаризма, би трябвало да създадем изборните си системи, колкото е допустимо по-пропорционални, даже в случай че това води до по-голяма политическа фрагментация. Когато ПиС завоюва болшинство през 2015 година с едвам 38% от вота, това бе, тъй като условията за предел на влизане в Народното събрание изключиха партии, които дружно събираха към 16% от вота.

Третият урок е, че продемократичните сили освен би трябвало да оферират многообразие за гласоподавателите, а би трябвало да усилят изборната интензивност. Точно това направи тази година някогашният полски министър председател и някогашен ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, като организира неуморна осем месечна акция, включваща 3-4 публични прояви всяка седмица в области, които бяха крепост на ПиС.

И най-после, надвисналата популистко-авторитарната опасност над Запада. значи, че демократичният отговор би трябвало да бъде също по този начин и широкообхватен. В Европа новото полско държавно управление би трябвало да постави завършек на чадъра, който ПиС опъваше над Орбан, като постановяваше несъгласие върху основни наказателни дейности на Европейски Съюз против нарушаванията на Унгария по отношение на върховенството на закона. Действията против Орбан по силата на член 7 от европейските контракти би трябвало да бъдат обновени без забавяне и Унгария би трябвало да бъде лишена от правото си на глас в Европейски Съюз, до момента в който не върне функциониращия либерален ред вкъщи. Изборите би трябвало да бъдат обсъждани като носещи последствия и за други страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР