Ястията от артишок са изключително разпространени в средиземноморската кухня, но

...
Ястията от артишок са изключително разпространени в средиземноморската кухня, но
Коментари Харесай

Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

Ястията от артишок са извънредно публикувани в средиземноморската кухня, само че към момента набират известност в заведенията в някои европейски градове. Този зарзават може да бъде предястие, гарнитура, главно ядене или една от съставките на салати. Гастрономите го употребяват консервиран в масло, пълнят го с месо и го прибавят към ризото. Той е доста потребен за човешкия организъм.

Артишокът е многогодишно тревисто растение от семейство Астри, наподобяващо пъпки или съцветия с лилаво-зелен цвят. Легендата споделя, че когато Зевс видял Кинара - красива млада смъртна, той я трансформирал в богиня. Жадувайки за дом, Кинара се промъкнала назад в света на смъртните. Когато Зевс разкрил измамата, той я трансформирал в артишок. Научното име на артишока - Cynara scolymus - отразява тази митологична история.

Историците считат, че артишокът е бил обработен от маври от Северна Африка към 800 година и че сарацините (номадско бедуинско племе, което живеело по границите на Сирия) са го пренесли в Италия. Това може да изясни по какъв начин арабската дума al-qarshuf, означаваща " магарешки трън ", се трансформира в articiocco ( " артишок " ).

Римляните са събирали съцветията и са ги консервирали в мед. Легионерите вземали артишок със себе си по време на дълги пътувания, защото вярвали, че в случай че го изядат преди решителна борба, той ще им даде сили и ще ги извърши с кураж.

Известни са повече от 40 сорта артишок. Но най-разпространени са няколко от най-вкусните и най-лесни за развъждане: зелените и слънчевите сортове.
.
1. Източник на хранителни субстанции

Артишокът е богат на витамини С и А, желязо, калий и антиоксиданти. Пълното наличие на един междинен артишок е почти:

- 64 калории;

- 0,4 г мазнини;

- 7 г фибри;

- 14,3 г въглехидрати;

- 3,5 г протеини;

- 1 г захар.

2. Съдържа доста протеини

Артишокът съдържа повече белтъчини от доста други зеленчуци - 3,5 грама на порция. Проучване в Journal of the American College of Cardiology открива, че тези, които употребяват повече растителни, в сравнение с скотски протеини, имат по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

3. Богат на фибри

[gallery]9598[/gallery]

Фибрите подкрепят храносмилането и поддържат възприятието за задоволеност. Средностатистическият артишок съдържа към седем грама фибри (това е повече от една четвърт от целесъобразната дневна доза).

Артишокът е цялостен с инулин - неповторима форма на фибри, която оказва помощ за попречване на запек и усъвършенства усвояването на минерали като калций. Според изследване в British Journal of Nutrition инулинът работи и като пребиотик, което значи, че оказва помощ на организма да поддържа здрави вътрешности.

И това не е всичко. Артишокът е с високо наличие на полифеноли, които възвръщат повредените кафези, компрометиращи имунната функционалност.

4. Укрепва имунната система

Портокаловият сок не е единственото средство за отбиване на настинките. Редица диетолози слагат артишока преди всичко в листата на храните, които укрепват имунитета и са богати на антиоксиданти. Артишокът съдържа повече антиоксиданти, в сравнение с аленото вино, боровинките или черния шоколад.

5. Помага за понижаване на мастните натрупвания

Въпреки че нито една храна сама по себе си не може да ви отърве от непотребните килограми, само че неотдавнашно изследване на Pharmacological Research откри, че артишокът оказва помощ да се управлява тежестта. Преглед в списание Nutrition and Diabetes откри, че тези, които съблюдават растителна диета, имат по-ниски равнища на холестерола и показател на телесната маса. Известно е, че храните с високо наличие на антиоксиданти се борят със свободните радикали, които повреждат клетките и водят до рак.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР