Ясно е, че Белгия е една от най-шоколадовите държави. Тук

...
Ясно е, че Белгия е една от най-шоколадовите държави. Тук
Коментари Харесай

Зловещата история на един сладкиш

Ясно е, че Белгия е една от " най-шоколадовите страни ". Тук ще открием какаови и какви ли още не сладки изкушения във всевъзможни форми, размери и предписания. Но едни видимо почтени сладкиши с формата на длан крият злокобна история, за която похапващите ги туристи надали подозират.

Според локалния мит, Antwerpse handjes ( " антверпенските ръце " ) се появяват като отзив на известната легенда за нечовечен исполин. Той живеел край река Шелда и тормозел хората, които по някаква причина били принудени да минат наоколо. Когато не можели да му платят за прекосяването, той откъсвал ръцете им и ги хвърлял във водата.

Докато не се появил смелият боец Силвиус Брабо, който надделял великана и на собствен ред отрязал и хвърлил ръцете му в реката.

 Фонтанът Брабо в центъра на Антверпен

Фонтанът Брабо в центъра на Антверпен

Митът, бил той и задоволително кървясъл, въпреки всичко си остава мит. А тази съвсем занимателна история за жителите на Антверпен трансформира ръцете в знак на града.

Според разнообразни откриватели обаче ръцете припомнят за грозното колониално минало на Белгия и за жестокия крал Леополд II, държал Конго в желязна хватка от 1885 година до 1908 година Той натрупал благосъстояния от каучук и слонова кост, а когато локалните поданици не успявали да доставят заложеното количество дневно от тези първични материали, бойците му им режели ръцете.

Ето за какво към този момент гледаме на Антверпен, сладкишите му и известния шадраван в центъра на града по напълно различен метод.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР