Яростна реакция дойде от Москва след решението за изгонване на

...
Яростна реакция дойде от Москва след решението за изгонване на
Коментари Харесай

Остра реакция на Руската православна църква след експулсирането на нейни служители

Яростна реакция пристигна от Москва след решението за изпъждане на настоятеля на подворието на Руската православна черква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев) и още двама чиновници на подворието от България по отношение на опасения за националната сигурност.

Руската православна черква (РПЦ) показва изострен митинг против решението на българските управляващи да експулсират нейни представители. Това се споделя в изказване на службата за известия на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия, представено от ТАСС .

" Руската православна черква афишира изострен митинг против голословното изпъждане на нейни представители от България. Изгонването на духовници, чието предопределение е да служат на Бога и хората, да проповядват мир и приятелство сред народите, е възмутим акт, подбуден от русофобски подбуди и желанието да се заличат славните страници от общата история на България и Русия “, се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на ОВЦВ.

От синодалния отдел прецизираха, че българските управляващи са разпоредили настоятеля на подворието в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и чиновник на подворието да изоставен страната в границите на 24 часа под " подправен претекст, че престоят им в България " съставлява опасност за държавната сигурност “.

По-рано съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова, духовниците на Руската православна черква са били извикани в миграционната работа, след което са били качени в един фургон и отведени у дома, с цел да си съберат движимостите, след което са отведени в храма и по-късно на границата със Сърбия.

Руското посолство в формален коментар, оповестен на страниците на дипломатическата задача в обществените мрежи, съобщи, че " българските управляващи започнаха груби, груби дейности за експулсиране от страната настоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата " Св. Николай Мирликийски ".

Според изказване на службата за връзки на ОВЦВ на Московската патриаршия,

" българските управляващи се пробват да подкопаят обичайно другарските връзки сред Руската и Българската православни църкви и да настроят един против различен братските нации в тези страни, само че проектите им ще бъдат провалени “.

" Грубата мярка на полицейска грубост, подхваната от българските управляващи, е ориентирана към подкопаване на обичайно другарските връзки сред двете сестрински църкви и има за цел да настройва един против различен приятелски нации, обвързани от обща история и обща религия. Ние сме уверени, че проектите на основателите на този нападателен акт ще бъдат провалени.Московската и Българската патриаршии ще запазят своята вкоренена във вековете общественост и няма да компрометират историческата памет на нашите нации “, се споделя в изказването.

От Синодалния отдел означават, че съветският храм " Свети Николай " в София, където се намира подворието на Руската православна черква, е знак на " духовното единение на братските нации на Русия и България през последните 100 години “. Нейната история, припомниха от Руската православна черква, е тясно обвързвана с най-важните събития в актуалната история на Българската православна черква, в това число превъзмогването на гръцко-българския ерес (схизма) и възобновяване на Българската патриаршия. Енориашите от подворието, измежду които има доста представители на съветската емиграция, " оставиха незабравим принос в българската богословска просвета “.

" В криптата на храма се намира гробът на някогашния му предстоятел Свети Серафим (Соболев), доста уважаван както в българската, по този начин и в съветската черква. Много православни християни в София и други градове идват всекидневно, с цел да се поклонят на светите му мощи. Решението на управляващите също по този начин показва тяхното пренебрежение към възприятията на вярващите, които в този момент са лишени от опцията да посетят гробницата заради потискането на активността на подворието “, се споделя в изказването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР