Яри-Мати Латвала е пилотът с най-много ралита в историята на

...
Яри-Мати Латвала е пилотът с най-много ралита в историята на
Коментари Харесай

Защо Кале разплака Латвала на финала

Яри-Мати Латвала е водачът с най-вече ралита в историята на международния рали шампионат, а също така има всички шансове да вземе купата и за най-успешния началник на Тойота в международния рали шампионат. След като смени Томи Макинен Латвала е отпред на отбора, за който международни трофеи завоюваха Себастиен Ожие и Кале Рованпера. Но от Ове Андерсон насам няма никакво подозрение, че Латвала е и най-емоционалният отбор началник на Тойота.

Днес Кале усъвършенства върха на Колин Макрей от 1995 година и стана най-младият международен първенец - един ден, откакто навържши 22 години. Легендарният шотландец взе единствената си купа на 27 години. Освен това, Кале стана и първият финландец, спечелил международната рали купа от 20 години насам - за последно Маркус Грьонхолм донесе международната купа на финландците през 2002 година.

Кале е седмият финландец, станал международен рали първенец. Преди него това реализираха Ари Ватанен (1981), Хану Микола (1983), Тимо Салонен (1985), Юха Канкунен (1986-1987, 1991 и 1993), Томи Макинен (1996-1999) и Маркус Грьонхолм (2000 и 2002).

Самият Латвала има три вицешампионски трофеи - през 2010, 2014 и 2015, а през днешния ден призна, че триумфът на Кале е доста значим за цялата финландска нация, която той дефинира като “луда по ралитата ”.

“Искам да заплача, само че не мога да се разплача тук - съобщи в първото си тв изявление след финала на рали “Нова Зеландия ” Латвала през днешния ден. - Много е значимо това, което реализира Кале, защото Финландия нямаше международен рали първенец от 20 години и това е доста дълго време. ”
 Рованпера стана най-младият международен рали първенец Рованпера стана най-младият международен рали първенец
Латвала се върна и към своите борби за международната купа.
 Рованпера: Още не мисля за купата Рованпера: Още не мисля за купата
“Аз и Мико Хирвонен на няколко пъти бяхме покрай международната купа, само че не успяхме да я вземем, поради двамата Себастиен - Льоб и Ожие и Ойт танак, тъй че съм признателен, че Кале го направи. Страхотно е, просто нямам думи - той е супергерой. ”
 Тойота: Не преговаряме с Танак Тойота: Не преговаряме с Танак
Другият доста прочувствен финландец на финала на рали “Нова Зеландия ” беше Хари Рованпера - бащата на Кале, който има решаваща роля за развиването му като водач и който приключи кариерата си в WRC с една победа. Хари мъчно скриваше сълзите си и изясни, че му е доста мъчно да изясни какво усеща тъкмо в този миг.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР