Яребица е малко село, намиращо се на около 15 километра

...
Яребица е малко село, намиращо се на около 15 километра
Коментари Харесай

Изборни куриози: Село избра кмет само с 4 гласа, в друго лют спор като на сериал

Яребица е малко село, намиращо се на към 15 километра от Кърджали. По лист в селото непрекъснато живеят малко над 130 души. Реално обаче те са единствено четирима. Кандидатът за кмет бе единствено един - Решед Тефик. Той уточни, че в селото живеят той, сестра му и още двама пенсионери, съобщи

Заради промени, признати през 2021 година, в обитаемоте места, в които има над 100 души с непрекъснат адрес, би трябвало да се издигне и избере кмет. Село Яребица е тъкмо такова място. На критериите за гласоподаватели отговорят едвам 12 души, от които 8 са в Турция.

Така на изборите на 29 октомври в селото трябваше да бъде определен кмет. Тефик завоюва вота вода като единствен претендент, като получи поддръжката на четирима гласоподаватели.

Сестрата на Решед е болна и безработна. Останалите двама поданици в селото са пенсионери, а и през по-голямата част от времето живеят в Кърджали, споделя ни новият кмет. Така в този момент той е един от двамата непрекъснато пребиваващи в селото и единственият работещ.

В редица села в страната има единствено по един кандидат-кмет, което им обезпечава безапелационна поддръжка.

Друг избирателен куриоз също влезе на фокус в благоевградското село Крупник. Там борбата сред двамата претенденти в една от секционните изборни комисии замязя повече на сериал, в сравнение с естествен избирателен развой, откакто снаха и щерка на претенденти влязоха в пикантен спор, съобщи още

Кандидатите за кметския стол са Александър Равначки от Има Такъв Народ и Иванка Чакалска от " Партия на Зелените ".

При броенето на бюлетините се оказа, че ръководителят и зам.-председателят на СИК са като Капулети и Монтеки в " Ромео и Жулиета ". Председателят е снаха на един от претендентите, а зам.-председателят - щерка на другия претендент.

При броенето на бюлетините резултатът излиза с две бюлетини разлика в интерес на единия претендент и тук стартира драмата.

Зам.-председателят на СИК взема решение да вземе 4 невалидни бюлетини и да ги направи годни, с цел да може майка ѝ да завоюва. В комисията стартира скандал, в резултат на който половината членове напущат СИК.

Пред залата, в която се броят бюлетините, се събира съвсем цялото село.

В изявление за Българска национална телевизия от ОИК-Симитли споделиха, че са осведомени с проблема в 18-а СИК в Крупник и се надяват там броенето на гласовете да завърши и комисията с болшинство да реши, че признава резултатите.  До 4:00 часа тази нощ членовете на СИК са останали на място. След това са занесени в ОИК-Симитли, където ще бъдат броени още веднъж. Броенето на бюлетини още не е завършило, поради голям брой сигнали и корекция на изборните протоколи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР