Японското правителство обсъжда възможността за среща между премиера Шиндзо Абе

...
Японското правителство обсъжда възможността за среща между премиера Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Ким Чен Ун се среща и с Шиндзо Абе?

Японското държавно управление разисква опцията за среща сред премиера Шиндзо Абе и севернокорейския водач Ким Чен Ун, оповестиха японски медии, представени от Франс прес.

Ако тази информация се удостовери, това би представлявало промяна на тона на Япония, която до момента беше последовател на твърди дейности по отношение на Пхенян, отбелязва организацията.

Севернокорейският въпрос претърпя предходната седмица зрелищен поврат, откакто американският президент Доналд Тръмп одобри поканата на Ким Чен Ун за среща на върха. Южнокорейският президент Мун Дже Ин също възнамерява среща с Ким до края на идващия месец.

Евентуална среща сред Абе и Ким би разрешила на Токио да реши въпроса за отвличанията на японци от Северна Корея през 70-те и 80-те години за да образова шпионите си на японски език и традиции, съобщи организация Киодо, цитирайки държавни източници.

Агенция Джиджи прес също заяви за сходни проекти на Токио, наблягайки, че Япония, чувстваща се мощно застрашена от нуклеарните и ракетни стратегии на Пхенян, се притеснява да не бъде маргинализирана, в случай че договарянията се водят без нея.

Помолено от Агенция Франс Прес за коментар, японското външно министерство не удостовери съответен проект за среща на върха, само че и не изключи такава опция.

"Ние ще обсъдим нашата тактика от позиция на това, което е най-ефикасно "за опълчване на нуклеарните упоритости на Северна Корея и за решение на случая с "отвлечените " японци, съобщи представител на министерството.

Последната среща на върха сред двете страни датира от 2004 година, когато тогавашният японски министър председател Джуничиро Коидзуми се срещна с Ким Чен Ир, бащата на настоящия севернокорейски водач.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР