Японският суперкомпютър Фугаку“ запазва статута си на най-бърз компютър в

...
Японският суперкомпютър Фугаку“ запазва статута си на най-бърз компютър в
Коментари Харесай

Японският суперкомопютър „Фугаку“ остава най-бързият в света

Японският суперкомпютър „ Фугаку “ резервира статута си на най-бърз компютър в света, писа локалният в. „ Никей “, представен от ТАСС. Това е доказано от специалисти от интернационалния план „ Топ-500 “, който дефинира най-мощните суперкомпютри на планетата.

„ Фугаку “ беше приет за най-бързият компютър в света през юни м.г., а през ноември статутът му беше доказан. Тогава Съединени американски щати и Китай оповестиха, че възнамеряват да пуснат още по-бърз суперкомпютър.

„ Фугаку “ проработи с цялостната си мощ през март т.г. в изчислителния център на японския държавен Институт за естествени науки „ Рикен “ в град Кобе.

Суперкомпютърът е основан от корпорацията „ Фуджицу “ взаимно със експерти от „ Рикен “.

Машината може да прави повече от 415 квадрилиона калкулации в секунда. Това надвишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър „ Съмит “, който заемаше първо място в международната ранглиста, а в този момент е на втора позиция. На трето място също попада американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са сложени китайски машини.

В момента „ Фугаку “ взе участие в над 100 разнообразни проучвателен плана, като измежду тях има такива, които са свързани с пандемията, изкуствения разсъдък и прогнозирането на времето.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР