Японският премиер Фумио Кишида е получил покана да посети Украйна,

...
Японският премиер Фумио Кишида е получил покана да посети Украйна,
Коментари Харесай

Поканиха японския премиер в Киев

Японският министър председател Фумио Кишида е получил покана да посети Украйна, заяви представител на японското държавно управление, представен от Руската работа на Би Би Си.

Поканата е връчена от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак на посланика на Япония в сряда, сподели секретарят на кабинета Хирокадзу Мацуно на брифинг в Токио.

" Япония поддържа жителите на Украйна... и подхваща подобаващи стъпки като ръководител на Г-7 тази година ", сподели Мацуно.

Следващата седмица Кишида ще посети страни-членки на Г-7, в това число Франция, Италия, Англия, Канада и Съединените щати. Лидерите на страните от Г-7 ще се съберат през май тази година в Хирошима.

По-рано тази седмица вестник Nikkei заяви, че Япония има намерение да предложения украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха.

За Токио, написа Nikkei, координирането на дейностите на Г-7 във връзка с Украйна е важна стъпка в подготовката за възможен спор за Тайван, в който може да бъде въвлечена Япония.

Японските управляващи считат, че в случай на спор на Китай би трябвало да бъде даден бърз и корав отговор, дружно със Съединените щати и Европа, както беше направено във връзка с Москва след нахлуването на Русия в Украйна. 

Припомняме, че Япония реши да удвои военния си бюджет. В Националната тактика за сигурност се показва, че Япония е изправена пред " най-тежката и комплицирана обстановка със сигурността "  от Втората международна война насам. Правителството обаче дава обещание да резервира уговорката си към " политиката, насочена извънредно към самозащита " и Япония " да не се трансформира във военна мощ ".

В първата проверка на японската отбранителна теория от 2013 година насам се отбелязва, че противоракетната защита сама по себе си е незадоволителна за справяне със " забележителното увеличение на ракетните сили " на страни като Китай и Северна Корея.

За да укрепи доста своя защитителен потенциал, Япония си сложи за цел да усили годишния си бюджет за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт през фискалната 2027 година, която завършва през март 2028 година

Япония от дълго време е лимитирала годишния си бюджет за защита на към 1% от Брутният вътрешен продукт, или малко повече от 5 трилиона йени (36 милиарда долара).

На съвещанието на ръководещата Либерално-демократическа партия по-рано през днешния ден Кишида съобщи, че правителството ще задели към 8,9 трилиона йени (около 65 милиарда долара) за бюджета за защита през фискалната 2027 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР