Японски учен е категоричен, че липсата на качествен контрол на

...
Японски учен е категоричен, че липсата на качествен контрол на
Коментари Харесай

Японски учен: В Япония и Турция стандартът е един и същ, контролът е различен. При 9,2 по Рихтер при нас почти няма щети

Японски академик е безапелационен, че неналичието на първокласен надзор на строителството е причина за разрушенията и жертвите в Турция.

24 хиляди здания бяха разрушени при земетресението, което засегна 10 провинции. Жертвите досега са около 25 хиляди жители. Защо Турция се сблъсква с такава покруса? Къде сгреши? Това е въпросът към японския академик доктор Хитоши Баба. 

Д-р Баба е специалист по понижаване на риска от бедствия, реагиране при изключителни обстановки и реорганизация повече от 30 години в Министерството на земята, инфраструктурата и превоза на Япония. Той е и старши консултант на Японската организация за интернационално съдействие (JICA). Работи като експерт по ръководство на риска от бедствия от 2010 година като старши съветник на JICA в Токио.

Преди 5 години в Истанбул в Истанбул той даде поразителна информация и даде рекомендации в сесията, озаглавена „ по какъв начин да се подготвим за злополучие “. След земетресението в Измир преди 2 години публицисти от " ТРТ хабер " се свързаха с него и го попитаха: „ Къде вършим неточност? “ д-р Хитоши Баба сподели: „ Всъщност вашите разпореждания за трусове са доста положителни, само че в случай че инспекцията на терена бъде пропусната, е доста мъчно да се появят устойчиви на трусове градове “. След огромното злополучие през днешния ден Хитоши Баба още веднъж коментира най-важния въпрос „ Защо Турция е в това положение? “ 

- ЗАЩО РАЗРУШЕНИЯТА СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ? 

-  Как видяхте земетресението в Кахраманмараш от Япония, която е била изправена пред трусове доста пъти през цялата си история?

Дълбоко съм тъжен от трагичната обстановка, която всекидневно се отразява в медиите. Нашите съболезнования на тези, които изгубиха живота си. Ние също по този начин споделяме болката на тези, които са изгубили своите фамилии и другари, както и тези, които са изгубили домовете и парцелите си. Надявам се Япония да поддържа и жертвите на земетресението да се възстановят допустимо най-скоро.

- Магнитудът и ускорението на двете трусове, които се случиха едно след друго, бяха високи, само че по какъв начин ще оцените, че претърпяхме толкоз огромни опустошения?

Мисля, че ускорението е ужасно, защото има относително плитък епицентър. Може да се счита, че степента на разрушението се дължи на несъответствуващите сеизмични характерности на постройката.

- Наблюдавахте ли издирването и спасяването? Смятате ли, че изследванията са задоволителни?

Изпратени са екипи на Спешна помощ и от Япония. Не е задоволително, само че мисля, че оказа помощ малко.

„ СТАНДАРТИТЕ НА ЯПОНИЯ И ТУРЦИЯ НЕ СА РАЗЛИЧНИ, НО ТЕХНИЯТ ОДИТ Е РАЗЛИЧЕН “

-Япония претърпява трусове с подобен магнитуд съвсем всеки ден и хората са толкоз сигурни, че нищо няма да се случи при положение на земетресение, даже не стават. Тогава за какво земетресение с подобен магнитуд, което не визира Япония и предизвиква толкоз огромни опустошения, предизвиква огромни опустошения в Турция? Какво прави Япония вярно, какво прави Турция?

Не мисля, че има огромна разлика сред сеизмичните характерности, планувани в стандартите за резистентност на трусове в Япония и Турция. Има обаче разлики във връзка с това дали постройката в действителност е издигната по стандартите или не. Има въпроси като системи и тласъци за сеизмично преоборудване на съществуващи здания, проучване на нови строителни приложения и образование на сертифицирани инженери, наречени архитекти.

-Как можете да организирате и правите избавителни действия при естествени бедствия? Например, преподавате ли го като курс в учебните заведения и практикувате ли го от самото начало?

В допълнение към образованието за попречване на бедствия в учебните заведения, ние организираме тренировки за попречване на бедствия за всяка общественост. Ние също по този начин развиваме човешките запаси в доста райони посредством система за подготовка, с цел да споделяме познания и опит за попречване на бедствия.

- Според вашия опит каква земетръсна резистентност биха били постройките, в случай че са издигнати добре?

Ако устойчивостта на трусове е слаба в Япония, сеизмичното подсилване е наложително. Няма метод за освобождение от такова подсилване, тъй че мисля, че съвсем всички здания дават отговор на критериите.

Видяхме при 2-те поредни трусове, че едната от 2-те здания на едно и също място, стоящи една до друга, беше разрушена, а другата стоеше изправена... Основната структура е същата, употребяваният материал е същият, тогава за какво едната постройка е непокътната, а другата е срутена?

Не е допустимо да се направи обща оценка по този въпрос без осъществяване на теренни изследвания.

- Япония е една от страните, претърпели земетресенията с минимум жертви при мощни земетресения. Бихте ли разказали за системата, която сте построили за надзор на здания? В този контекст; Бихте ли ни разказали за дизайна на вашите здания, които са устойчиви на трусове с магнитуд 9, употребяваните материали, договорите и изключително системата, която сте основали за инспекции на постройките?

Министерството на земята, инфраструктурата, превоза и туризма прави наложителна сеизмичната диагностика.

- Как оценявате земетръсното законодателство в Турция? Нашата спецификация задоволителна ли е?

Ако имате поради укрепването или разрушаването на устойчиви на трусове здания от законодателството, аз съм наясно, че има система, която освобождава от такива разпореждания, и в случай че това е по този начин, мисля, че изключението би трябвало да бъде отстранено.

„ ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ СЕИЗМИЧНА ДИАГНОСТИКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА “

- Смятате ли, че инспекциите на строителството са незадоволителни, откакто в Турция има толкоз огромни опустошения?

Трябва да се сътвори система за заслужено и бързо утвърждение на здания и сеизмична диагностика. За да се откри това, ще е належащо да се сътвори човешки запас и да се обезпечи бюджет.

„ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВА СТОМАНА И ДЪРВО, НЕ ТУХЛА “

- Разрушенията от две трусове в Кахраманмараш, едно след друго, беше голямо. Ако сте гледали фрагментите, какво ви споделят тези руини?

Мисля, че би било дейно да се премине от архитектурен жанр, употребяващ доста блокове и тухли, към композитна конструкция от стоманени рамки и дърво.

„ 9.2 ПОЧТИ НЕ ДОНЕСЕ ЩЕТИ В ЯПОНИЯ “

-Ако имаше поредно земетресение с подобен магнитуд, т.е. същото земетресение като в Турция, в Япония, какви биха били вашите вреди? Щеше ли постройката да бъде съборена?

Голямото земетресение в Източна Япония беше 9,2. Нямаше съвсем никакви вреди по постройките заради това земетресение. (б.ред. земетресението в действителност съвсем не предизвиква вреди и жертви измежду хората, само че предизвиква цунами, което лишава хиляди животи, тъй като хората нямат време да се евакуират)

- Колко екипа за търсене и избавяне имате в Япония? Ако хиляди здания бяха унищожени в Япония, както в Турция, какъв брой скоро ще стартира издирването и спасяването?

Зависи. Не е допустимо да се направи общо съпоставяне.

- Колко огромни са земетръсно устойчивите здания във вашите градове?

Има здания, които се чака да претърпят вреди при положение на предстоящо непосредствено земетресение в Токио.

- При 2-те трусове в Кахраманмараш видяхме, че новите здания, които бяха издигнати преди 1-2 години и се казваше, че са устойчиви на трусове, бяха съборени. Защо пада нова постройка?

Необходимо е да се изследва за всеки обособен случай.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР