Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия

...
Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия
Коментари Харесай

Норките спасяват хората от коронавируса

Японски молекулярен биолог е изследвал смяната в генома на новия ковид в популациите на норките и е открил, че огромна част от новите разновидности в неговата РНК понижават степента на заразяване с Ковид-19 при хората.

Разпространението на ковид измежду норките стана огромен проблем за човечеството, защото в техните популации SARS-CoV-2 мутира бързо и по-късно може още веднъж да се върне при хората.

Анализът на генома на тези варианти на вируса, които са необятно публикувани измежду норките, демонстрира, че те или рядко заразяват човек, или изобщо не се срещат при хората, написа доцент Томоказу Кониши от университета в префектура Акита в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

Доц. Кониши детайлно анализирал какви разновидности се появяват в генома на ковид при попадането му в популация на норки.

Анализът посочил, че в няколко района на Европа вирусите измежду норките и измежду хората стартират да се трансформират по разнообразни еволюционни траектории, което последователно направило първите по-слабо заразни и рискови за хората.

Експертът твърди, че вариантите, които сега циркулират измежду животните, не се срещат измежду популацията на Нидерландия и други страни, в които имаше инфектирани ферми на норки.

Щамовете, които се предаваха от хора върху норки и започнаха да се популяризират в края на лятото, сега съвсем изцяло са изчезнали от популацията
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР