Японската ракета от следващо поколение H3 се е саморазрушила след

...
Японската ракета от следващо поколение H3 се е саморазрушила след
Коментари Харесай

Провал на японската ракета H3 след изстрелване

Японската ракета от последващо потомство H3 се е саморазрушила след изстрелване, когато моторът на втората степен явно е отказал, заяви „ Гардиън ”.

Мисията е била да се изстреля спътник за наблюдаване. Ракетата е обсъждана като вероятен съперник на Falcon 9 на SpaceX.

Това е вторият крах на H3 за японската галактическа организация Jaxa, откакто при предходния опит през февруари ракетата не съумя да напусне стартовата площадка.

Изстрелването във вторник от галактическия център Танегашима в Югозападна Япония в началото изглеждаше сполучливо, като ракетата се издигна и първата степен се отдели по проект. Скоро по-късно обаче се появиха признаци за проблеми.

" Изглежда, че скоростта се намалява ", споделиха дикторите на живото предаване на " Джакса ", след което командният център заяви: " Запалването на мотора на втората степен към момента не е доказано, продължаваме да прецизираме обстановката ".

След това директната емисия бе прекратена за малко, като известието гласеше: " В момента ревизираме положението. Моля, изчакайте. " Когато то бе възобновено, командният център разгласи, че е изпратил сигнал за самоизтребление на ракетата след отвод на мотора. Нямаше директно пояснение за повредата.

На борда на H3 се намираше ALOS-3 - спътник за наблюдаване на земната повърхнина за ръководство на бедствия, оборудван и с пробен инфрачервен датчик за разкриване на изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея.

Задвижван от нов по-прост и на ниска цена мотор, който включва 3D отпечатани елементи, H3 е предопределен да извежда в орбита държавни и търговски спътници. Предназначен е също по този начин да транспортира доставки до Международната галактическа станция.

Като част от задълбочаващото се съдействие на Япония със Съединени американски щати в региона на галактическите проучвания, се планува в последна сметка да транспортира товари до лунната галактическа станция Gateway, която НАСА възнамерява да построи като част от програмата си за изпращане на хора на Луната, в това число японски астронавти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР