Президентът на Украйна Володимир Зеленски иска Китай да бъде въвлечен

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски иска Китай да бъде въвлечен
Коментари Харесай

Зеленски иска Китай на срещата за мир в Швейцария

Президентът на Украйна Володимир Зеленски желае Китай да бъде замесен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария би трябвало да провежда през юни, само че на която Русия няма да взе участие, съобщи Франс прес.

" Бих желал Китай да бъде замесен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат въздействие върху Русия. И колкото повече страни от този жанр са на нашата страна, на страната на края на войната, толкоз повече Русия ще би трябвало да се преценява с това ", съобщи Зеленски в изявление за Франс прес, представено от Българска телеграфна агенция.

" Китайските водачи живеят малко с чувството, че в случай че Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за Съединени американски щати. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те желаят да намерят баланс сред двете ", сподели украинският водач.

Според него от една страна Китай има въздействие върху Русия, тъй като има стопански връзки сред двете страни, а въпреки това Китай е доста заинтригуван от пазара на Европейски Съюз и европейският пазар за китайците е приоритет. " Но те не желаят да изгубят Русия ", добави Зеленски.

В средата на април Китай съобщи, че има още доста за извършване преди евентуалното осъществяване на конференцията за мир, която Швейцария желае да провежда на 15 и 16 юни, само че без наличието на Русия. Русия счита, че събитието е лишено от интерес без нейното присъединяване в него.

В спора в Украйна Китай приканва за разговор, опълчва се на всякакво прибягване до нуклеарно оръжие и приканва за съблюдаване на териториалната целокупност на всички страни, включително по дифолт и Украйна.

Но Пекин в никакъв случай не осъди обществено Москва поради нашествието ѝ в Украйна и приканва постоянно да се регистрират и опасенията на Русия за сигурността ѝ пред НАТО.

В изявлението за Франс прес Зеленски прикани всички страни по света, по-специално тези от юг, да изпратят делегации в Швейцария.
" Ако няма представител на вашата страна, това ще рече, че вие отговаряте на тези, които споделят " Ние желаеме мир ", че вие желаете Русия да победи ", сподели украинският водач.

Зеленски загатна три оферти, по които ще се водят диалозите в Швейцария и които присъстващите страни биха могли да поддържат.

Първото касае свободното придвижване в Черно море, с цел да се отбрани хранителната сигурност по света, като се разреши експорт на украинско зърно. Второто касае съглашение по отношение на апел за преустановяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, поради което закононарушение Международния углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Според Зеленски в случай че в края на срещата в Женева се стигне до тези три ограничения с болшинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще рече, че Русия няма да може да ги блокира.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР