Японската частна компания iSpace, която се надяваше космическият модул Хакуто-Ар

...
Японската частна компания iSpace, която се надяваше космическият модул Хакуто-Ар
Коментари Харесай

Hakuto-R се е разбил в опит за кацане на Луната

Японската частна компания iSpace, която се надяваше галактическият модул " Хакуто-Ар " да извърши кацане на Луната, заяви че евентуално той най-вероятно се е разрушил на повърхността.

Комуникацията с Hakuto-R беше изгубена мигове преди да се приземи към 16:40 GMT във вторник. Инженерите проверяват случилото се.

Базираната в Токио iSpace се надяваше спускаемият модул да пусне проучвателен марсоход, както и робот с размер на топка за тенис, създаден от производител на играчки.

Корабът беше изстрелян от ракета на SpaceX през декември и лиши пет месеца, с цел да доближи дестинацията си.

„ Не сме удостоверили връзка със спускаемия модул “, сподели изпълнителният шеф на iSpace Такеши Хакамада към 25 минути след плануваното кацане.

„ Трябва да приемем, че не можем да приключим кацането на лунната повърхнина “, добави той.

Г-н Хакамада по-късно сподели, че макар че не чака да приключи задачата, компанията е „ изпълнила изцяло смисъла на тази задача, като е придобила доста данни и опит, като е съумяла да извърши етапа на кацане “.

Спускаемият уред M1 изглеждаше подготвен да кацне, откакто се приближи на 295 фута (89 м) от лунната повърхнина, сподели анимация онлайн.

Спускаемият уред беше висок малко над 2 метра и тежеше 340 кг, относително дребен и стилен по стандартите на лунния галактически транспортен съд. Трябваше да извърши едночасова маневра за кацане от своята орбита, към 100 км над повърхността, където се движеше с близо 6000 км/ч.

След като доближи мястото за кацане в северното полукълбо на Луната, Hakuto-R трябваше да разположи два потребни товара, с цел да проучва лунната почва, нейната геология и атмосфера. Една от тях е дело на компанията за играчки TOMY, основала Трансформърс.

Съединените щати, Русия и Китай са единствените страни, които са съумели да слагат робот на лунната повърхнина, и всичко това посредством стратегии, спонсорирани от държавното управление.

През 2019 година израелската задача Beresheet стана първият опит на частна компания да кацне на Луната. Неговият галактически транспортен съд съумя да обиколи Луната, само че беше загубен по време на опита за кацане.

Основната цел на японската задача беше да оцени жизнеспособността на комерсиалните изстрелвания към лунната повърхнина. Това беше първият тест от iSpace на това, което се надяват да бъде поредност от търговски кацащи апарати през идващите няколко години, всеки по-амбициозен от предходния.

Визията на компанията е да дава търговски услуги за дълготрайно човешко наличие на лунната повърхнина, като изпращане на съоръжение за рандеман и произвеждане на ракетно гориво.

Според доктор Адам Бейкър, който е шеф на галактическа консултантска компания, която не взе участие в плана, Rocket Engineering, сполучливото кацане би представлявало „ стъпка смяна “ в комерсиалното присъединяване в проучването на космоса.

„ Ако е налично и може да се повтори, това отваря вратата за всеки, който е подготвен да заплати цената, с цел да кацне нещо на повърхността на Луната “, разяснява той пред BBC.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР