Япония ще стане първата голяма икономика, която предлага местна система

...
Япония ще стане първата голяма икономика, която предлага местна система
Коментари Харесай

Изчезва ли кешът? Японски банки въвеждат парични трансфери с блокчейн технология

Япония ще стане първата огромна стопанска система, която предлага локална система за разплащания, основана на блокчейн технология. Три от банките в страната ще стартират през октомври да оферират на клиентите си безвъзмездни прехвърляния в действително време посредством ново мобилно приложение, написа Financial Times.

Без повече пари в брой

Отварянето на системата MoneyTrap, която получи лиценз от Министерството на финансите предходната седмица, съставлява значима стъпка за реализирането на упоритостта на Япония да ограничи използването на пари в брой. По този метод обаче към момента се правят 80% от транзакциите в страната. Новата платформа е направена от SBI Ripple Asia, джойнт венчър сред японската SBI Holdings и американската компания за блокчейн технология Ripple.
Системата ще стартира да работи в три от банките в страната - SBI Net Sumishin Bank, Suruga Bank и Resona Bank. Японските банкови институции начисляват на клиентите си към 3 $, с цел да трансферират даже дребни суми на други сметки посредством системата за вътрешни заплащания Zengin, която действа единствено до 15.00 ч. в делничните дни, което значи, че хората постоянно чакат ден или повече, с цел да получат парите си.
В съпоставяне с другите страни това е много по-бавно и скъпо. "Бихме желали да променим потреблението на пари в брой и междубанковите заплащания в Япония, които са доста неефективни ", споделя Такаши Окита, основен изпълнителен шеф на SBI Ripple Asia и някогашен чиновник на Агенцията за финансови услуги (FSA) в Япония. "FSA се пробва да понижи паричните средства в стопанската система и откакто хората употребяват новата система MoneyTap, няма да имаме към този момент този проблем ", счита той.

Време за промени

"Банковата промишленост в Япония към момента живее в предишното без интернет - даже банките осъзнават, че би трябвало да се създадат промени. " Alipay, мобилната платформа на китайската Alibaba, пусна услуга през юни, с цел да обезпечи по-бърз и по-достъпен метод за хората да трансферират пари от Хонконг до Филипините посредством блокчейн системата си GCash. Неrн банков сътрудник е Standard Chartered.
Ripple пък провокира противоречиви отзиви в платежната промишленост, като се сплоти с Banco Santander през април, с цел да предложи услуга, основана на блокчейн технологията. Тя разрешава на клиентите на испанската банка в Обединеното кралство, Испания, Полша и Бразилия да правят трансфер в разнообразни валути по света.
Повече от 100 финансови институции употребяват Ripple поради системата за известия, известна като XCurrent, която разрешава на банките да координират прехвърлянето на пари сред валутите за секунди. Стартирането на MoneyTap в Япония обаче значи, че страната ще бъде първата, която ще разполага с блокчейн система за трансфер на пари сред другите банки.
Окита изяснява, че SBI Ripple Asia е работила с консорциум от 61 японски банки по новата система и се надява, че множеството от тях ще се записват, с цел да я употребяват скоро. Той също по този начин възнамерява да разшири предлагането и да включи трансгранични заплащания към листата с услуги.
Приложението MoneyTap към този момент не употребява криптовалутата XRP на Ripple, която е известна с това, че е евтина и универсална. Главният изпълнителен шеф на компанията обаче прибавя, че този вид ще е налице в бъдеще за всички банки, които желаят да работят с него.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР