Япония ще отбележи утре скромно 75-годишнината от своята капитулация във

...
Япония ще отбележи утре скромно 75-годишнината от своята капитулация във
Коментари Харесай

Заради COVID-19 Япония ще отбележи скромно 75-годишнината от своята капитулация във Втората световна война

Япония ще означи на следващия ден непретенциозно 75-годишнината от своята капитулация във Втората международна война поради коронавируснната пандемия, съобщи Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе и император Нарухито ще участват на публична гала в зала и се чака да изпратят ритуални блага в храма "Ясукуни " в Токио, само че няма да го посетят персонално, с цел да не разгневят Сеул и Пекин. Храмът е отдаден на починалите във войната японци, в това число 14 водачи, наказани като военнопрестъпници от трибунала на Съюзниците.

През декември 2013 т. Абе посети "Ясукуни " и това провокира острите реакции на прилежащите страни, които възприемат храма като знак на японската военна експанзия в предишното. Оттогава министър председателят не е посещавал персонално храма, а е пращал до него послания посредством своя консултант.

Корейците, които означават датата като ден на своето национално избавление, към момента помнят японската колонизация на полуострова от 1911 до 1945 година Китайците също имат мрачни мемоари от нашествието на японски войски и окупацията аа елементи от Китай през интервала 1931-1945 година Отношенията сред Сеул и Токио са обтегнати и поради разногласието за изплащането на компенсации за корейците, правили рабски труд в мини и заводи на колонизаторите, както и за корейките, "работили " във военните обществени домове.

На светската гала на следващия ден ще участват към 530 индивида, измежду които потомци на починали във войната, до момента в който през предходната година присъстващите бяха над 6000. Всички, в това число император Нарухито и императрица Масако, ще носят защитни маски при съблюдаване на обществена отдалеченост. Инструментално осъществяване ще замести изпяването на националния химн, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР