Япония планира да започне да изпуска в океана пречистена радиоактивна

...
Япония планира да започне да изпуска в океана пречистена радиоактивна
Коментари Харесай

Япония планира да започне изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима

Япония възнамерява да стартира да изпуска в океана пречистена радиоактивна вода от развалената от цунами АЕЦ „ Фукушима “ още в края на август, съобщи Ройтерс. Информацията идва от неназовани държавни източници, представени от в. „ Асахи шимбун “.

Най-вероятно изпускането ще стартира скоро след срещата на японския министър председател Фумио Кишида с американския президент Джо Байдън и с президента на Южна Корея Юн Сук-йол в Съединени американски щати идната седмица, на която Кишида ще изясни на събеседниците си за какво изпускането на водата ще бъде безвредно.

Няма избрана съответна дата за освобождението на нечистите води, сподели представителят на японското държавно управление Хироказу Мацуно.

Japan to start Fukushima water release as early as late Aug -media
— Reuters World (@ReutersWorld)
Японският нуклеарен регулатор даде през предишния месец позволение на оператора на централата „ Токио електрик пауър “ да стартира изпускане на водата. Япония и Международната организация за атомна сила настояват, че изпускането на водата е безвредно, само че прилежащите страни се притесняват от замърсяване на питателните запаси.

Риболовът посредством дънно тралиране край Фукушима би трябвало да стартира през септември и държавното управление желае да стартира изпускането на водата от централата преди началото на риболовния сезон, написа вестникът.

АЕЦ „ Фукушима “ претърпя тежка повреда с приключване на радиация през 2011 година след мощно земетресение и опустошително цунами.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР