Япония няма право да говори за решаването на проблема с

...
Япония няма право да говори за решаването на проблема с
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея разкритикува позицията на Япония по повод „Жените за утеха“


Япония няма право да приказва за решаването на казуса с така наречен "Жени за утеха", макар подписаното с Южна Корея през 2015 година съглашение за разрешаване на разногласието. Това съобщи в четвъртък, президентът на Южна Корея, Мун Дже Ин по време на церемонията в чест на отбелязвания през днешния ден Ден на независимостта в страната.

„ Що се касае до проблемите със половото иго, японското държавно управление – което е основен провинен – не трябва да приказва, че те са позволени “, безапелационен бе южнокорейският водач.

"Истинско решение на казуса може да бъде реализирано, единствено (ако Япония) си спомни историята и си извлече от нея поука", сподели още Мун. Той настоя, че Токио е длъжно да предложи откровените си извинения на Корея и на жертвите на закононарушенията, осъществени от японската войска по време на окупацията на полуострова сред 1910-1945. Едва по-късно ще стане допустимо нормализирането на връзките с Япония, акцентира президентът.

БГНЕС прецизира, че терминът "жени за утеха" (среща се и като „ дами за комфорт “) обуславя младите корейки и китайки, които по време на японската окупация през Втората международна война биват принуждавани да работят в японски обществени домове и да задоволяват покорно желанията на окупаторите си, изключително на военните. Според данните девойките робини са били над 200 000, като по-голямата част са били в действителност корейки.

Въпреки множеството извинения на Япония за породените издевателства, този миг от историята продължава да е причина за някои от най-сериозните борби сред двете страни и да попречва съдействието им в доста области.

Пред 2015 година Сеул и Токио подписаха сякаш "окончателно и необратимо" съглашение, в сходство с което Япония сервира публично извиненията си на Южна Корея и изплати финансови компенсации в размер на 8,9 млн. $ на към момента живите 46 жертви.

Много скоро по-късно обаче спорът още веднъж се разгоря, когато южнокорейски правозащитници отхвърлиха да одобряват съглашението, защото съгласно тях то не съдържа изрично самопризнание от страна на Япония за нанесените физически и психически контузии на секс робините и също по този начин не подсигурява директното погашение на обезщетения на жертвите.

След идването на власт на президента Мун Дже Ин беше взето решение да се сътвори специфична комисия, която да изследва деликатно всички условия към сключването на съглашението сред Сеул и Токио. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР