Йън Ръш е един от най-великите голмайстори в историята на

...
Йън Ръш е един от най-великите голмайстори в историята на
Коментари Харесай

Легендите на „Анфийлд“ Йън Ръш и Джон Арне Рийзе ексклузивно пред „Труд“: Време е „Ливърпул“ да стане шампион

Йън Ръш е един от най-великите голмайстори в историята на „ Ливърпул “. Изиграл е 469 мача за „ алените “ от „ Анфийлд “, в които вкара впечатляващите 341 гола!
Джон Арне Рийзе е един от актуалните любимци на „ Ливърпул “. Герой от истанбулската епопея, когато в най-лудия край на Шампионската лига бе съкрушен „ Милан “ с дузпи.
Двамата великани от историята на „ Анфийлд “ дадоха извънредно изявление пред „ Труд “ след дуела на ветерани против „ Байерн “, приключил 5:5.

– Здравейте от България! Играхте в мача сред легендите на „ Ливърпул “ и „ Байерн “. Как се чувствахте още веднъж пред „ Коп “-а?

Йън Ръш: Беше безусловно феноменално, вълнуващо. Да облека още веднъж алената фланелка на стадион „ Анфийлд “ е момент, за който не преставам да бленувам. Стана и доста прекрасен мач. На терена се срещнаха два огромни тима.
Джон Арне Рийзе: Няма по какъв начин да не се веселя, че „ Байерн “ отново ми е противник. Дебютирах за „ Ливърпул “ в Монако против тях за суперкупата на Европа през 2001 година. Тогава вкарах и първия си гол за тима. Много добър старт за кариерата в един популярен клуб като „ Ливърпул “.

– Какво е толкоз специфичното на „ Анфийлд “ и Ливърпул?

Ръш: Не знам думи, с които мога да опиша това възприятие. „ Ливърпул “ е извънредно специфичен клуб. Още от времето на Бил Шенкли тук са играли велики футболисти. Всеки, който е имал шанса да облече алената фланелка, е почувствал пристрастеността, с която се играе за „ Ливърпул “. Тя те задължава да работиш крепко, да даваш 100 %. Имал съм невероятния късмет да бъда част от историята на „ Ливърпул “.

– „ Ливърпул “ ще играе против „ Манчестър Сити “ в четвъртфиналите на Шампионската лига. Какво очаквате?

Ръш: Мисля, че ще е доста мъчно. Когато изтеглиха жребият, и двата клуба бяха разочаровани. Не искахме да сме един против различен. На терена ще са 11 против 11. „ Ливърпул “ може да победи всеки на света. „ Манчестър Сити “ е любимец, може би има по-силният тим. Но в никакъв случай не подценявайте „ Ливърпул “. В европейските шампионати сме правили невероятни неща. Няма да се учудя, в случай че още едно стане против „ Манчестър Сити “.
Рийзе: Мисля, че „ Ливърпул “ може освен да в профил „ Сити “, само че и да завоюва Шампионската лига.

– Кои са вашите любимци в Шампионската лига и международното състезание?

Ръш: В Шампионската лига считам, че „ Барселона “ имаше шанс с жребия. „ Реал “ също живее за мачовете в шампионата. На международното състезание е доста мъчно да се предвижда. Мисля, че европейски тим ще завоюва. Бих показал като любимци Германия и Бразилия.
Рийзе: Вярвам в „ Ливърпул “, само че е доста мъчно, когато на четвъртфиналите са още „ Барселона “ и „ Реал “. На международното състезание в никакъв случай не можеш да подценяваш Бразилия. Германия и Франция са най-силните. Имайте поради и Белгия. Моят огромен любимец е Германия.

– „ Ливърпул “ е един от най-атрактивните в света. Защо тимът към момента не може да завоюва Висшата лига?

Ръш: Много е мъчно. Имахме и слаби месеци. В последно време мисля, че доста се подобрихме. Все по-често започваме да резервираме вратата си суха. Не забравяйте, че Висшата лига е най-трудното състезание в целия свят. Ако имаш повече неприятни месеци, няма по какъв начин да го спечелиш. „ Манчестър Сити “ имаше единствено един слаб мач и той беше тъкмо против „ Ливърпул “. При нас интервалът беше по-дълъг. Сега най-важното нещо е „ Ливърпул “ да се класира измежду първите четири тима във Висшата лига. Трябва да гледаме реалистично за идващия сезон. Наистина е време „ Ливърпул “ да стане първенец.
Рийзе: Труден въпрос. Нашият тим в действителност е много мощен в този момент. Но „ Манчестър Сити “ се оказа прекомерно добър през сезона. Ако следващата година играем по същия метод както в този момент, ще можем да се борим за купата. „ Ливърпул “ е тим, който постоянно се бори за купата. Така ще бъде и през идващия сезон, уповавам се този път да успеем. Трябва да създадем идната стъпка и да хвърлим ръкавица на „ Манчестър Сити “.

– Мистър Ръш, Райън Гигс към този момент е народен селекционер на вашия Уелс. Мислите ли, че би могъл да реализира триумфите, които имаше като футболист?
Ръш: Няма причина да не успее. Той беше приказен състезател. Започна добре като народен селекционер и имам вяра в него. Добър е за тази работа. Знае какво желае. Уелс не съумя да се класира за международното състезание в Русия и в този момент огромната цел е да участваме на европейското през 2020 година. Имаме футболисти, които са в златната възраст. Те ще оказват помощ на Райън да натрупа опита и дружно да се класират на Евро 2020.
– Съгласен ли сте, че във Висшата лига има прекомерно доста задгранични футболисти и треньори?
Ръш: Така е. Може да е за положително, може и да не е. В днешно време не би трябвало да се разделяме на националности. Висшата лига е най-изискващото от футболисти и треньори състезание.

– Мистър Рийзе, вие бяхте част в един от най-великите мачове в историята – финала на Шампионската лига сред „ Ливърпул “ и „ Милан “ в Истанбул. Бихте ли ни разказали дуела през вашите очи?
Рийзе: По това време „ Милан “ беше най-хубавият тим в света и трябваше да се надигнем тъкмо против него. Уникално бе да спечелим, а за метода да не приказваме. Бихме с дузпи и най-после не можехме даже да честваме. Толкова бяхме изтощени. Това е най-великият миг в кариерата ми. Всеки футболист е горделив да играе във край на Шампионската лига. Аз пък съм от късметлиите, които успяхме да го спечелим.

– Изпуснахте една от дузпите. Какво помислихте, когато вратарят Дида избави удара ви?
Рийзе: Ужасно бях отчаян. Ритнах топката с всичката ми останала мощ. А толкоз желаех да вкарам. За благополучие „ Милан “ към този момент имаше два пропуща и моят не се оказа съдбовен. Все още водихме. Но все пак бях гневен на себе си. Все отново най-после спечелихме и бях доста горделив.

– Тогава вашият водач бе Стивън Джерард. Всички по света знаят какъв футболист е Стиви Джи, само че ще ни кажете ли какъв човек е?
Рийзе: Момче, което е крепко стъпило на земята. Даже от време на време е много свенлив. Извън терена не приказва доста, спокоен е. Но е популярен капитан, който постоянно се грижи за съотборниците си. Първи идваше на подготовка и когато някой влезе, незабавно го пита: „ Как си? Наред ли е всичко? Как е фамилията? Как се чувстваш? “ Великолепна персона и другар. Играхме дружно седем години и се познаваме съвършено. Затова всяка минута с него, както бе против „ Байерн “, е чест за мен.

– Какво знаете за българския футбол? Имали ли сте срещи с наши играчи?
Рийзе: Играл съм против няколко ваши футболисти, само че най-хубавите ни мемоари са от Христо Стоичков. Той е един от най-великите в историята на целия футбол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР