Ямурлуци, калпаци, кожени елеци и носии – това е малка

...
Ямурлуци, калпаци, кожени елеци и носии – това е малка
Коментари Харесай

„Козият рог“ на 50: Шедьовърът на българското кино половин век по-късно


Ямурлуци, калпаци, кожени елеци и носии – това е дребна част от достоверния дрешник на Киноцентър Бояна. Там се намират истинските костюми от емблематичния филм „ Козият рог “.

„ Истинска съкровищница “ - по този начин разказва мястото уредника на дрешника, Джанина Байкушева.

Снимка: Редакторски екип


В Киноцентъра се съхранява и детайлът, олицетворил заглавието на продукцията.

Снимка: Редакторски екип


Най-ярката сцена от " Козият рог " е нападението на разбойниците над Мария, в чиито облик се превъплъщава Катя Паскалева. Заснемането на сцената лишава 3 дни, спомня си артистът Стефан Мавродиев.

„ Всички се тормозят и се опасяват от такава сцена, само че се отпуши в един миг и му намерихме цаката. Като свърши дубълът се напълваше стаята с хора, всеки си намираше сякаш някаква работа, мота се някъде, с цел да го не помнят и да гледа “, споделя той.

Снимка: Редакторски екип


Близките връзки в екипа улесняват снимачния развой. Знаменити артисти като Катя Паскалева, Антон Горчев, Тодор Колев и Милен Пенев са част от хората, съдействали за основаването на този шедьовър.

Мавродиев загатва неведнъж за големия принос към кино лентата на режисьора Методи Андонов:

„ Беше един подобен човек, че постоянно те изненадва с нещо. Избистря, предизвика те и по този начин постигаше това, което смяташе, че е нужно “.

Снимка: Редакторски екип


Половин век по-късно неналичието на разговори, комбинирана с майсторската игра на актьорите оставят „ Козият рог “ като един от върховете на българското кино.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР