Якоб Грим е роден на 4.01.1785 г., а брат му

...
Якоб Грим е роден на 4.01.1785 г., а брат му
Коментари Харесай

Братя Грим - обичаните разказвачи

Якоб  Грим е роден на 4.01.1785 година, а брат му Вилхелм - на 24. 02.1786 година, и двамата в Ханау, Германия. Разликата във възрастта им е единствено една година, по тази причина те израстват съвсем като близнаци и са мощно привързани един към различен. Завършват право, само че напълно малко време работят в адвокатски адвокатски фирми, тъй като се отдават на изследователска и литературна активност. Започват да се занимават съществено със събирането на немски национални приказки към 1806 година През 1812 година, към Коледа, излиза първият том на “Kinder- und Hausmarchen ” - “Приказки за децата и дома ”. Три години по-късно се появява и вторият том. През идващите няколко години са оповестени новите, допълнени и доста модифицирани издания на книгата.

 Устни разкази и писмени документи, остарели книги и летописи - това са изворите, от които братя Грим черпят живата вода на националното разказваческо изкуство. Помагат им доста другари и съидейници - от всички краища на страната идват вълшебни истории за безстрашни юнаци, красиви принцеси и положителни джуджета, занимателни случки с разбойници и животни, поучителни разкази за лентяи и простаци. Една огромна част от приказките във втория том на “Kinder- und Hausmarchen ” братята научават от своята най-хубава разказвачка и помощница - Доротея Фиман, брачна половинка на земеделец от гр. Хесен. Родена във Франция, в остарял хугенотски жанр, още като малко момиченце Доротея се среща с приказките на Шарл Перо, известния френски публицист от времето на крал Луи ХIV. По-късно госпожа Фиман предава на братя Грим тези чудни истории, обогатени и украсени от естествената й заложба на красноречив повествовател. В предговора на втория том от “Приказки за децата и дома ” двамата пишат: “Този, който си мисли, че националният повествовател елементарно може да “фалшифицира ” устното поверие и да прояви немарливост към съхраняването на традицията, а отсам - че е невероятно трайното битие на първичния пример, би трябвало да чуе по какъв начин тя (Доротея Фиман) постоянно споделя приказките по еднакъв метод и персонално да се убеди в нейния ревнив блян към меродавност.  Нито веднъж тя не промени каквото и да е било при повторния роман и поправяше всеки пропуск незабавно, щом го забележи. ” В знак на признателност и почитание към всички, които съхраняват и не престават традицията на устното национално творчество, братя Грим слагат портрета на Доротея Фиман на първата страница на своите “Приказки за децата и дома ”.

Братя Грим развиват теорията за произхода на приказката от мита. Подкрепя я най-значителния труд на Якоб Грим - “Немска митология ”. Така те слагат началото на сериозната научно-изследователска активност в региона на националното разказваческо творчество. Като учени-изследователи те възприемат националната приказка не просто като занимателна преживелица, като източник на хрумвания, претекстове и сюжети. За тях тя е обект, който би трябвало да бъде непокътнат за науката, да се изследва съществено и задълбочено. Водени от този принцип, братя Грим се стараят да показват на своите читатели естественото, неподправено омагьосване на националната приказка. Макар че Вилхелм обработва историите, с цел да им придаде по-силно поетично звучене, те резервират живия език и близост. Отначало проучването на приказката като род е тясно обвързвано с литературознанието и историята, само че по-късно се оформя като независима научна дисциплинираност. За пример на актуалните издания на приказките на братя Грим служи съвсем без изключение книгата от 1875 година И до през днешния ден братята Якоб и Вилхелм Грим са едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки освен в Германия, само че и по целия свят. Близо 200 година тяхната книга се преиздава безчет пъти в Германия, а известността й в света нараства от ден на ден.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР