Ядрената енергия остава във възходящ тренд в световен мащаб. Неотдавна

...
Ядрената енергия остава във възходящ тренд в световен мащаб. Неотдавна
Коментари Харесай

Енергийната криза в световен мащаб започва да прилича повече на ядрен ренесанс

Ядрената сила остава във прогресивен тренд в международен мащаб. Неотдавна даже стана ясно, че Япония обмисля удължение на своя 60-годишен предел за употреба на съоръжения и счита да показа законодателство по въпроса още през идната година, съгласно U.S. News и Nikkei.

Засега наредбите, въведени в отговор на злополуката във Фукушима, гласят, че реакторите " могат да работят 40 години, последвано от 20-годишно удължение, в случай че бъдат утвърдени от регулаторите ". Към момента четири от 33-те реактора в страната са утвърдени за период до 60 години.

Тази седмица атомна централа в Сендай, ръководена от Kyushu Electric Power Co Inc., подаде молба за удължение на употребата. Kansai Electric Power и Japan Atomic Power Company също желаят сходно удължение на периода на работата им.

Япония не е ваксинирана против енергийната рецесия, която обгръща целия свят тази година. В страна също има проблеми с доставките и с възходящите цени.

В Германия решението за това дали да работят нуклеарните уреди е заложено съществено в дневния ред. Страната, която планираше да затвори своите 3 оставащи нуклеарни централи в края на годината, преди да пристигна енергийната рецесия, към този момент стартира да размисля. Сега има решение да удължат живота на 2 от оборудванията.

Ядрената сила е толкоз парещ въпрос в страната, че " общественият дискурс за удължение на реакторите, даже за няколко месеца, е доста по-противоречив от рестарта на мощно замърсяващите въглищни централи ", споделя Politico.

Междувременно неотдавна проработи най-новият нуклеарен реактор в Европа - централата Olkiluoto 3 (OL3). Това би трябвало да облекчи напрежението върху електрическата мрежа на Финландия. Страната е подвластна от импорт и през зимата внася от прилежащите страни, както и от Русия, преди доставките за страната да спрат.

Съоръжението стана най-мощният нуклеарен реактор за произвеждане на електрическа енергия във Финландия по потенциал.

И въпреки всичко някои страни продължава да поддържат политиката си за затваряне на нуклеарни мощности, макар, че са в тежка енергийна обстановка.

Наскоро Белгия спря нуклеарен реактор Doel 3, макар че страната се опасява от прекъсване на тока тази зима. Това е един от четирите реактора в Doel покрай пристанището на Антверпен и е първият нуклеарен реактор, който е спрян в проекта на Белгия за цялостно прекъсване на нуклеарната сила.

Планът на страната се движи без смяна, макар че хиляди белгийци излязоха по улиците на митинг против растящите цени на тока и високите разноски за живот. В скорошно изследване на белгийските медии 64% от белгийците се тревожат, че може да не са в положение да заплащат сметките си за сила.

Междувременно суматохата пораства и откакто белгийският производител на неръждаема стомана Aperam беше заставен да спре производството, поради високите цени на силата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР