Ядките и семената могат да бъдат един страхотен елемент от

...
Ядките и семената могат да бъдат един страхотен елемент от
Коментари Харесай

Защо да накисваме ядките си преди консумация?

Ядките и семената могат да бъдат един страховит детайл от ежедневното ни хранене, стига да се научим по кое време, по какъв начин и по какъв брой да ги консумираме.

Както бобовите и зърнени култури, ядките също изискват авансово накисване, с цел да да бъдат по-лесно усвоени техните витамини и минерали. Тяхното накисване или ферментиране усилва наличието на питателните им субстанции, като по този метод ги прави още по-полезни.

Съобразете обаче, че има семена, които не са подобаващи за накисване. Чията придобива формата на гел, в случай че бъде оставена накисната за по-дълго време. Ако обаче предпочитате ядките, наложително се погрижете за тях и за себе си.

 Чия

В недопечен тип ядките и семената съдържат фитинова киселина и други съединения, които блокират храносмилателните ензими. Всички растения съдържат фитинова киселина, само че ядките и семената са съвсем на равно с бобовите растения, когато приказваме за нея.

Тя не е нездравословна в лимитирани количества и даже при някой растения не пречи на процесите на асимилиране и преправка на храната, само че при тези, в които тя е с високо наличие, накисването е целесъобразно. Накиснати въпреки и за 2-3 часа в минерален разтвор и по-късно обезводнени, вашите семена и ядки ще обогатят храната ви с доста повече потребни нутриенти.

В всеобщата хранителна промишленост този развой не се ползва, тъй като лишава прекомерно доста скъпо време. У дома обаче можете да си позволите да обработите авансово закуската си. Процесът на накисване се състои основно от две съставки – топла вода и сол.

 Накиснати ядки

За най-благоприятен резултат е хубаво да накиснете ядките си сред 7-24 часа в топла вода с разтворена в нея сол. За две ч.ч. ядки използвайте 3 чаши филтрирана вода и 1 с.л. сол. Оставяте на стайна температура. Сутринта изплаквате и отцеждате ядките.

Може да ги сложите върху хартия за печене и да ги изпечете или да ги оставите на проветриво място да изсъхнат сами. Внимавайте единствено да не ги оставите някъде, тъй че да мухлясат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР