www.presstv.bgУтре няколко фирми в Стара Загора няма да работят, заради

...
www.presstv.bgУтре няколко фирми в Стара Загора няма да работят, заради
Коментари Харесай

Първи фирми спират работа в Стара Загора заради скъпия ток

www.presstv.bg

Утре няколко компании в Стара Загора няма да работят, поради високите цени на тока Енергоемки производства и предприятия в Стара Загора ще бъдат спрени, поради високата цена на електрическата енергия на свободната борса, предизвестиха в известие до медиите от „ Холдинг Металик “. 

Поради трикратно по-високата цена на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса, през днешния ден три предприятия от системата на „ Холдинг Металик “ в Стара Загора работят с 50% от потенциала си. Това са машиностроителният цех „ Металик “ АД – Стара Загора, леярското дружество „ Чугунолеене “ – Първомай и „ Енергоремонт – Гълъбово “ АД – Гълъбово. Ако на следващия ден, 4 юли, цената на тока още веднъж е извънредно висока, тези три предприятия ще спрат работа изцяло, предизвестяват от управлението на холдинга. 

В „ Металик “, „ Енергоремонт – Гълъбово “ и „ Чугунолеене “ са спрени всички енергоемки машини и елементи. Причината е, че цената на електрическата енергия, която предприятията купуват от свободния пазар, през днешния ден е 195,40 лева за мегават/час. Това е над три пъти повече от плануваните от КЕВР цени на тока на борсата в границите на 50 – 70 лева за мегават.  Предните два дни цената на борсовия ток още веднъж беше над 100 лв. за мегават, което също е непостижимо.  Имаме подозрения, че тези скокове на тока се провокират спекулативно от играчи на борсата, за нелегално облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия, споделиха още от „ Холдинг Металик “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР