WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда

...
WWF-България съобщи, че завежда дело срещу Министерството на околната среда
Коментари Харесай

WWF България започва дело срещу екоминистерството заради сечи в Пирин

WWF-България заяви, че завежда дело против Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нарушавания при издаване на разрешителни за сечи на територията на Национален парк " Пирин ". Според природозащитната организация, която е районно звено на Световния фонд за дива природа, с плануваните все още сечи в парка в ще се допусне унищожаване на дървета в нарушаване на Закона за предпазените територии, под претекст, че се прави санитарна сеч.

Първото съвещание по делото се е провело през днешния ден в Административен съд - София. За " Дневник " специалистът на WWF-България Добромир Добринов описа, че в съвещанието не е даден ход на делото, тъй като има спор кой е виновният съд по тази тематика с оглед последните промени на Административно-процесуалния кодекс.

Решението от през днешния ден е да се даде 7-дневен период на Министерство на околната среда и водите и неговото отговорно звено - дирекцията на Национален парк " Пирин - за мнения кой е съдът, към който да бъде разпределено делото. След 7 дни Административен съд - София ще оповести дали делото ще се гледа от него или ще премине под компетенцията на Върховния административен съд.

Може ли да се сече законно в Пирин

Според WWF-България сечите в националния парк са идната опасност за Пирин след застрояването. Според специалистите на природозащитната организация санитарните сечи постоянно са допускани без нужната законова причина - да е разполагаем риск за цялостното битие на горските екосистеми на територията на парка.

Прегледът на WWF на позволения за сечи от последните години е посочил, че се извлича дървесина и има обилни добиви от горите на националния парк, осъществявани в нарушаване на Закона за предпазените територии. Става ясно, че се сече на разнообразни места на територията на парка.

Някои сечи са в остарели гори, които са под специфична отбрана. Природозащитниците акцентират, че точно в Пирин се намират едни от най-старите иглолистни гори в България, а множеството сечи обгръщат дървета до 100 години от типовете бял бор, смърч, бяла мура. Някои от сечите са наоколо до ски писти.

 Карта на санитарни сечи, за които Министерство на околната среда и водите е издало разрешителни, 2019 година
© WWF-България

Карта на санитарни сечи, за които Министерство на околната среда и водите е издало разрешителни, 2019 година

WWF показва, че всички позволения за сечи, които Министерство на околната среда и водите възнамерява все още, са в нарушаване и на проекта за ръководство на парка. Този проект дава правила съответно на Пирин и слага изискване при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се правят санитарни действия. В случая обаче за всички места, за които природозащитниците са разпознали разрешителни за сеч, няма такова увреждане на гората и сечите биха били противозаконни.

Според Добромир Добринов документите, които екоминистерството издава за координиране на сечите, сочат, че ведомството не си дава сметка къде се сече. Разрешителните за санитарна сеч оставят подозрения, че Министерство на околната среда и водите не разграничава, че чисто лесовъдските подходи, използвани за останалите горски територии в България, не са съвместими с задачите на запазване на националните паркове, прибавя специалистът.

Целта на делото е да се промени порочната процедура посредством санитарни сечи да се добива дървесина в предпазени територии. Ако бъде позволено в интерес на WWF, природозащитниците се надяват то да има водоравен резултат и да способства за опазена, естествена, дива природа освен в Пирин, само че и във всички национални паркове.

Пирин и сечите

WWF припомнят също, че туристическият поток, сечите, строителството на ски инфраструктура, съчетани с климатичните промени, към този момент са оказали сериозен отрицателен резултат върху дивата природа на Национален парк " Пирин ". Въпреки това, той към момента пази скъпо естествено благосъстояние, което изчезва доста бързо в целия свят. Последиците от тази загуба в световен мащаб са трагични и България не може да си разреши в допълнение повредена природа, считат природозащитниците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР