Walt Disney е създала работна група, която да проучи изкуствения

...
Walt Disney е създала работна група, която да проучи изкуствения
Коментари Харесай

Walt Disney изследва как AI може да помогне на филмовата индустрия

Walt Disney е основала работна група, която да изследва изкуствения разсъдък и по какъв начин той може да бъде прибавен в развлекателния конгломерат, макар че холивудските писатели и артисти към този момент месеци наред се борят да лимитират потреблението на технологията в промишлеността, написа Reuters.

Създадена по-рано тази година, преди стачката на холивудските сценаристи, групата се стреми да създаде лични приложения за изкуствен интелект, както и да сътвори партньорства със започващи компании, оповестяват източници от компанията пред осведомителната организация.

Като доказателство за интереса си Disney има 11 настоящи свободни работни места, за които се търсят претенденти с опит в региона на изкуствения разсъдък или машинното образование.

Позициите засягат съвсем всяко кътче на компанията - от Walt Disney Studios, тематичните паркове на компанията и инженерната група Walt Disney Imagineering до малкия екран с марката Disney и рекламния екип, който желае да построи рекламна система от " последващо потомство ", задвижвана от AI, съгласно описанията на обявите за работа.

Един от източниците, вътрешен юрист, който приказва при изискване на анонимност заради чувствителността на тематиката, декларира, че обичайните медийни компании като Disney би трябвало или да схванат AI, или да поемат риска да изгубят своята новост.

Disney вижда в AI един от инструментите, които могат да оказват помощ за управление на възходящите разноски за кино и телевизионни продукции, които могат да доближат 300 млн. $ за огромен филм като " Индиана Джоунс и реликвата на ориста " или " Малката нимфа ". Такива бюджети изискват също толкоз огромни доходи в боксофиса, единствено с цел да се реализира баланс. Според източника на Reuters икономиите, осъществени посредством интеграцията на AI,  ще се видят с течение на времето.

За бизнеса с увеселителни тематични паркове AI би могъл да усъвършенства обслужването на клиенти или да сътвори нови взаимоотношения, споделя различен представител на компанията, също поискал анонимност.

Бивш имиджмейкър на компанията, той показва плана Kiwi, който употребява машинно образование, с цел да сътвори Baby Groot - дребен, свободно движещ се робот, който имитира придвижванията и личността на героя от " Пазители на галактиката ".

Машинното образование, клон на изкуствения разсъдък, който оказва помощ на компютрите да се учат, без да бъдат програмирани, дава информация на системите му за зрение, тъй че той е в положение да разпознава и направлява обекти в заобикалящата го среда. Някой ден Baby Groot ще взаимодейства с гостите, сподели някогашният имиджмейкър.

AI се трансформира в буре с барут за Холивуд, където сценаристи и артисти го преглеждат като екзистенциална опасност за работните си места. Той е централен въпрос в договарянията по договорите с Гилдията на филмовите артисти и Гилдията на американските сценаристи, които стачкуват към този момент месеци.

Затова и Disney внимава по какъв начин приказва за изкуствения разсъдък обществено. Ръководителите на образните резултати, работили по последния филм за Индиана Джоунс, акцентират усърдния труд на повече от 100 художници, които в продължение на три години са се опитвали да " обезсмъртят " Харисън Форд, с цел да може осемдесетгодишният артист да наподобява като по-млада версия на себе си в първите минути на кино лентата.

Параходът Уили и началото на софтуерното странствуване

Disney влага в софтуерни нововъведения още от най-ранните си дни. През 1928 година студиото пуска анимацията „ Параходът Уили “ - първия анимационен филм със синхронизиран саундтрак. Сега компанията има повече от 4000 патента с приложения в тематични паркове, филми и артикули, съгласно регистрите на Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати.

Боб Айгър, който за повторно стана основен изпълнителен шеф на Disney преди година, трансформира внедряването на технологии в един от трите си целта, когато за първи път бе назначен за основен изпълнителен шеф през 2005 година Три години по-късно компанията разгласи огромна самодейност за научноизследователска и развойна активност с най-хубавите софтуерни университети по света, като финансира лаборатории в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих и университета " Карнеги Мелън " в Питсбърг, Пенсилвания, напомня още Reuters.

През 2018 година компанията затваря лабораторията в Питсбърг.

Американската изследователска група на Disney е създала технология за смесена действителност, наречена Magic Bench, която разрешава на хора да споделят пространство с виртуален воин на екрана, без да са нужни специфични очила.

В Швейцария Disney Research изследва изкуствения разсъдък, машинното образование и образните калкулации, излиза наяве от уеб страницата на компанията. Звеното е прекарало последното десетилетие в основаването на " цифрови хора ", които разказва като " неразличими " от техните същински събратя. Според осведомени с въпроса тази технология се употребява за допълнение на цифровите резултати, а не за заменяне на човешките артисти.

Системата за снимане Medusa пък се употребява за реконструиране на лицата на актьорите, без да се употребяват обичайните техники за снимане на придвижванията. Тази технология е употребена допълнително от 40 кино лентата, в това число в " Черната пантера " на Marvel Entertainment.

" Изследванията на изкуствения разсъдък в Disney датират от доста от дълго време и се въртят към всички неща, които се разискват през днешния ден: Можем ли да имаме нещо, което да ни помогне да вършим филми, игри или роботи, които могат да беседват с хората? ", споделя един от източниците на осведомителната организация.

Хао Ли, основен изпълнителен шеф и съосновател на Pinscreen, компания от Лос Анджелис, която основава виртуални аватари, ръководени от изкуствен интелект, също разяснява, че е работил по голям брой проучвателен планове с лабораторията на Disney, до момента в който е учил в Цюрих от 2006 до 2010 година

Миналата година Disney Imagineering показа първите начинания на компанията в региона на прекарванията с кино персонажи, ръководени от изкуствен интелект - дроидът D3-09 в хотел Star Wars Galactic Starcruiser, който дава отговор на въпроси на видеоекран и се учи и трансформира въз основа на диалозите с гостите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР