Взривовете вероятно са от прихванати летящи обекти Над 30 души

...
Взривовете вероятно са от прихванати летящи обекти Над 30 души
Коментари Харесай

Експлозии в Йерусалим и Рамон, а израелските власти плашат Иран с ядрени удари

Взривовете евентуално са от прихванати летящи обекти

Над 30 души са потърсили лекарска помощ в Израел, откакто Иран нападна страната с роеве безпилотни дронове и ракети, оповестява съветската организация ТАСС, като се базира на информация от пресслужбата на бързата здравна помощ " Маген Давид адом " ( " Красный щит Давида " ).

Иранските офанзиви са в отговор на израелските удари по консулството на ислямската република в Дамаск, Сирия, напомня Al Jazeera. Агенцията предвижда, че Иран ще нанесе нови удари по Израел тази заран.

От Израелските отбранителни сили, наричани ЦАХАЛ, пък оповестиха, че Иран е употребявал за ударите тази нощ над 200 ракети и дронове. Повечето от задачите са били прихванати. 

Американският вестник „ The New York Times “ в това време заяви, че 36 крилати ракети са летели по цели в Израел. 

Иран пусна късно нощес рой от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си непосредствено нахлуване на израелска територия, с което сътвори заплаха сериозна ескалация, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Говорителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари сподели, че доста от изстреляните ракети и дронове са били прехванати още преди да стигнат територията на Израел. По данни на израелските управляващи няколко ирански ракети земя-земя са блъснали Израел, ранили са 10-годишно момиче в региона на град Арад в пустинята Негев и са предизвикали леки вреди във боен обект в южната част на страната.

Иранската държавна организация ИРНА сподели, че са нанесени " съществени вреди в най-голямата военновъздушна база в Негев " и че при офанзивата са били употребявани крилати и балистични ракети.

Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война заяви, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети против съответни цели в Израел.

" Изстрелването на ракетите бе подхванато в отговор на редица закононарушения, осъществени от ционисткия режим, в това число офанзивата против иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия ", се споделя още в изказването на Корпуса.

В същото време съдружниците на Иран - бойците на ливанската формация " Хизбула " и йеменските бунтовници хуси - направиха набези против Израел, като първите изстреляха ракети по окупираните от Израел Голански възвишения, а вторите - пуснаха безпилотни самолети към израелска територия.

Сирени за въздушна паника прозвучаха в южната част на Израел, край Мъртво море, в региона на Йерусалим и в северната част на страната. Израелското държавно управление прикани жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

Малко след началото на интервенцията в профила на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей в " Екс " беше оповестено известие, в което се споделя, че " дяволският режим ще бъде осъден ".

Съседите на Израел - Йордания и Ливан - оповестиха затваряне на въздушното си пространство, както и Ирак, който граничи с Иран. Египет, различен комшия на Израел, разгласи, че слага въздушната си защита в нараснала подготвеност.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беседва по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън след съвещание на израелския военновременен кабинет. Малко преди този момент Байдън удостовери " непоколебимия ангажимент " на Съединените щати " към сигурността " на израелския си съдружник.

Израел изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да бъде наказана офанзивата на Иран и с цел да бъде разгласен Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война за терористична организация.

" Иранското нахлуване е сериозна опасност за международния мир и сигурност и аз чакам Съветът да употребява всички средства, с цел да предприеме съответни дейности против Иран ", сподели в " Екс " непрекъснатият представител на Израел в международната организация.

Иран прикани Съединените щати " да стоят настрани ". " Това е спор сред Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати би трябвало да стоят настрани! ", съобщи в " Екс " иранското непрекъснато посланичество. " Извършени въз основа на член 51 от Устава на Организация на обединените нации, отнасящ се до законната самозащита, военните дейности са в отговор на експанзията на ционисткия режим против нашия дипломатически комплекс в Дамаск ", се споделя в обявата, представена от Агенция Франс Прес

" Случаят може да се счита за завършен. Ако обаче израелският режим допусне нова неточност, отговорът на Иран ще бъде доста по-строг ", предизвести дипломатическото посланичество.

Генералният секретар на Организацията на обединените народи Антониу Гутериш съобщи, че " осъжда изрично мощната ескалация " и прикани за " неотложно прекъсване на военните дейности ". Нападението беше наказано от десетки страни по целия свят и доста международни водачи показаха безпокойствие от ескалация на военните дейности в Близкия изток. " Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират региона. Иран за следващ път демонстрира, че има намерение да сее безпорядък в личния си заден двор ", се споделя в изказване на английския министър председател Риши Сунак.

Рано тази заран Израел анулира паниката.

Напрежението сред Израел и Иран ескалира по време на продължаващата шест месеца война на Израел против бойците на " Хамас " в линията Газа, отбелязва АП. Войната избухна, откакто " Хамас " и " Ислямски джихад ", две подкрепяни от Иран въоръжени групировки, направиха опустошителна трансгранична офанзива на 7 октомври, при която починаха 1200 души в Израел, а 250 бяха отвлечени. Израелската атака в линията Газа аргументи огромни опустошения и лиши живота на повече от 33 000 души по данни на локалните здравни служби.

Почти незабавно след експлоадирането на войната " Хизбула ", подкрепяна от Иран формация в Ливан, стартира да нападна северната граница на Израел. Двете страни са въвлечени в ежедневна замяна на огън, а подкрепяните от Иран групировки в Ирак, Сирия и Йемен изстрелват ракети и снаряди към Израел.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР