Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна

...
Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна
Коментари Харесай

В Грузия заловиха изпратени от Одеса за Воронеж взривни устройства, преминали през България

Взривни устройства и огромно количество взривни субстанции, изпратени от Украйна за Русия, са били хванати в Грузия, заяви грузинската онлайн медия " Нюз Джорджия ", като се базира на грузинската работа за сигурност. Уточнява се, че взривните субстанции и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция. също заяви за случая.

The Georgian State Security Service reported thwarting an attempt by citizens from Georgia, Armenia, and Ukraine to smuggle explosives from Ukraine to Russia through a convoluted route. Six explosive devices, concealed in electric car batteries, were en route from Odessa to…
— JAMnews (@JAMnewsCaucasus)

Според грузинската работа за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 кг, са били показани като батерии за коли.

Товарът е влезнал от Турция в Грузия през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Сарпи " на 19 януари, посочи ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били иззети. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били направени от експерт с висока подготовка и са имали за цел да поразят необятен сектор.

Грузинската работа за национална сигурност прецизира, че " уредник на процеса " е живеещият в Батуми украински жител Андрей Шарашидзе, който през 2020 година се е кандидатирал за участие в локалния парламент на Одеска област, като представител на партията " Слуга на народа ". 

Други евентуални обвинени по делото са 7 грузински жители, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, сложени в акумулаторите, съгласно службата за сигурност.

" Предвид потреблението на територията на Грузия и необятното замесване на грузински жители в този развой " се е възнамерявало Тбилиси да бъде упрекнат " както за планирането, по този начин и за реализацията на терористичните актове, чието реализиране се е възнамерявало в Грузия или зад граница ", счита грузинската работа. Тя не изключва уредниците да са имали желание да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се акцентира в изказването.

По случая е заведено дело.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР