Взети са всички необходими мерки да бъдат информирани плавателните средства

...
Взети са всички необходими мерки да бъдат информирани плавателните средства
Коментари Харесай

Танков: Имаме съмнения дали изобщо има такива отнесени мини

Взети са всички нужни ограничения да бъдат осведомени плавателните средства - кораби, лодки и лодкостоянки, за възможна заплаха от появяването на мини в Черно море. Това сподели на конференция в Бургас регионалният шеф Стойко Танков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Брифингът се организира след завършилата среща

с управленията на Морска администрация-Бургас, Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Гранична полиция за основаване на организация и съгласуване на превантивни действия.

Станков уточни, че, при възможна поява на мина ,

ще бъде употребен същият механизъм, насъбран от опита с премахване на муниции от Втората международна война в Бургаския залив.

Ако вероятно бъдат видяни сходни муниции, сигналите за тях на тел. 112 ще бъдат препращани към центъра във Варна.

"Военноморската база в Атия има ресурса да отстранява муниции. Към момента няма информация за видяни такива обекти ", уточни Стойко Танков и сподели, че жителите би трябвало да бъдат спокойни. Областният шеф съобщи, че институциите имат подготвеност за ограничения за недопускането на произшествия.

" Имаме подозрения дали въобще има такива отнесени мини ,

защото това е информация, която идва по линия на съветските служби и още повече не от Новорусийския център, а от Сочи ", сподели Танков и разясни, че съгласно експерти вероятно, в случай че се появят сходни муниции, те ще минат след 2-3 дни около Бургаския залив.

По-рано през днешния ден от "Морска администрация " обявиха, че непосредствена заплаха няма, съобщи БГНЕС.

"Към актуалният миг няма непосредствена заплаха морски мини да доближат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени надалеч от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък ", разяснява Александър Илиев, шеф на "Морска администрация " Бургас.

" Ако въпреки всичко доближат до нашите води, това ще е от 8 до 10 дни ,

само че поради теченията ще преминат надалеч от нашите крайбрежия. От ИАРА към този момент са изпратили известие до рибарските сдружения ".

" Мярката към този миг е превантивна .

Все още нямаме цялостна информация за количество и типа на мините, само че въпреки всичко от през вчерашния ден сме в връзка с двете огромни сдружения "Черноморски изгрев " и "БГ фиш ", с цел да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдаване на риболова, само че те рапортуват, че времето е с нас... ", съобщи за БГНЕС Христо Панайотов, изпълнителен шеф на ИАРА.

Появиха се информации, че прочут брой морски мини, сложени на плажа в Одеса, са били отнесени от стихия и плуват в Черно море, представлявайки опасност за плавателните съдове. Във връзка с тези информации от Министерски съвет оповестиха, че българското държавно управление взима всички нужни ограничения. Умолява се популацията в областите Добрич, Варна и Бургас да демонстрира зоркост. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, жителите се умоляват да алармират на телефон 112.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР