Вярвате или не, американците обичат да говорят за невидимост. Ето

...
Вярвате или не, американците обичат да говорят за невидимост. Ето
Коментари Харесай

Проект „Филаделфия“ – легендата за невидимия кораб на САЩ, която се превърна в любима конспирация

Вярвате или не, американците обичат да приказват за непрозрачност. Ето за какво през днешния ден светът следи технологията Stealth, други устройства за манипулиране на радари и системи за следене, а какво да приказваме даже за опитите да се вършат маскировки, с които всеки боец в действителност да изчезва от погледа на врата. Без подозрение един от най-забавните опити, който апропо може би в никакъв случай не се е случвал, е опитът „ Филаделфия “. Историята ни връща през далечната 1943 година, когато е разумно, че всяка една нация се пробва да сътвори съвършената технология за победа на общия зложелател – Германия. Според легендата, пристанището за бойни кораби там е съумяло да пусне нов разрушител USS Eldridge, който разполага с няколко забавни устройства. Повечето са секретни, само че е ясно, че един от всички дава отговор за невидимостта на кораба.

Тук не приказваме за криенето на радарите, а за цялостна непрозрачност даже за човешкото око. С слагането им и подготовката на екипа, почнали и по този начин наречените систематични проби. И по този начин в един прекрасен и хубав летен ден, пред очите на армията и инженерите, след включването на системата, зелено-синя светлина почнала да сияе от кораба. И тъкмо пред погледа на всички, корабът липсващ. Хората от фабриката признавали, че са виждали бойния транспортен съд и малко по-късно липсващ доста бързо. Часове по-късно се появил на пристанището във Вирджиния от нищото. Екипажът съобщил, че изпитва гадене, душевен дискомфорт и даже следи от изгаряне. Други споделят, че металните структури ги привличали като магнит, някои са падали по земята, други се опитвали да се държат за стените, само че скоро и те изчезнали.

Откриват се моряци, които даже декларират, че са били разградени, с цел да се материализират още веднъж. Историята звучи извънредно впечатляващо, само че има един доста необикновен проблем – най-вероятно в никакъв случай не се е случило. Да стартираме през цялото време, тъй като както знаем, множеството американски поданици обичат градските митове – въпреки всичко една цяла промишленост се гради на тях, с цел да открием, че тъкмо тази история продължава да се споделя и до през днешния ден. Единствените хора, които имат някакви косвени доказателства или най-малко настояват, че ги имат, са хора като Морис К. Джесъп – астроном, профилиран в придвижванията на НЛО. Именно той получава писмо от някой си Карлос Аленде, като същият твърди, че е виждал секретния опит в пристанището. Карлос е безапелационен, че е бил на борда на кораба през 1943 година и при активирането на системата, бойният транспортен съд е станал незабележим.

Освен това морякът декларира, че това е доказателство на Единната доктрина на полето, която Айнщайн се пробва да създаде, с цел да потвърди, че всички детайли и процеси се случват в едно цяло междинно поле. Освен това господин Аланде се познавал с Айнщайн и доста добре знаел какво тъкмо е следил. През идващите месеци Морис прекарва много време в проучване на самия развой, както и в опит да открие Карлос, с цел да получи повече информация. След като подателят в никакъв случай не е открит, а в това време доказателствата не престават да са нулеви, астрономът отписал тази доктрина като безспорна нелепост. Най-вероятно с това всичко трябваше да завърши, изключително откакто войната свършва, спечелилите са известни и въоръжаването е ориентирано в една друга посока.

През 1957 година астрономът е потърсен от офиса за морски проучвания с една доста странна молба – споделят му, че би трябвало да получат копие на неговата книга „ Случаят с летящото НЛО “, където се разказват дизайните и движеният на такива обекти, само че откривателите желаят да схванат по какъв начин тъкмо летят тези обекти. Освен с книгата, откривателите разполагали и с три разнообразни типа извънземен ръкопис, който съгласно самия създател демонстрира някакви забавни физични закони, които дават детайлна информация за повдигането на странни и не толкоз аеродинамични обекти. Астрономът е командирован, с цел да изследва написаното, което съгласно учените даже не може да се счита за английски  език. Морис гледал с интерес и най-после декларирал, че най-вероятно това е работа на Аланде. Разбира се, с изключение на извънземния текст има и британски, в който се приказва за книгата на астронома, както и за прословутия опит „ Филаделфия “. Не е ясно за какво откривателите пускат ново копие на книгата, като прибавят даже писмата, които участват.

Издадени са тъкмо 127 копия и доста скоро читателите още веднъж се срещат с прословутия опит. Тя стартира своя втори живот. Идва и по-важният въпрос: допустимо ли е в действителност да е основана технология, която да направи един обект безусловно незабележим? Колкото и да се желае на мнозина, сходни хрумвания и явления към момента не могат да бъдат реализирани. От една страна нито един физик не можел да каже, че това е действителност, до момента в който доста от читателите назовават това опит за събиране на средства и печелене от авторско право. Истината е, че най-после другите държавни организации демонстрират, че сходен опит в никакъв случай не се е случвал и единственият документ, който приказва за събитието, са изпратените данни, които най-вероятно са написани от самия Карлос.

Това обаче не значи, че гладните хора за сензации и пари, няма да се възползват от тази версия. Все отново тогава интернет още не е съществувал и множеството можели да напишат някоя вълнуваща книга, с цел да покачат облагите си. Мнозина „ някогашни членове “ на флотата ще заявят, че са виждали по какъв начин няколко кораба са изчезвали и се телепортирали на други точки, освен това в границите на секунди. Добавя се малко фикция за връзката с извънземни, както и намесата на паранормални резултати и въздействие, като всичко това предизвиква много съществени главоболия. И на всичко това имаме единствено един очевидец – Карлос, който продължавал по един или различен метод да праща писма до вестниците и да декларират, че пободен опит се е случвал.

Един инцидентен човек няма да завоюва вниманието, до момента в който не се появява втори очевидец, този път през 1988 година – мъж на име Ал Белик. Само четири години преди този момент Холивуд заплащат пари за историята и пускат филм по тематиката, като включват всички налични опити. Ал не спирал да твърди, че е бил на кораба, липсващ е дружно с него, само че по-късно държавното управление промило мозъка му, с цел да може да не помни какво в действителност се е случвало. Едва откакто забелязал кино лентата и съумял да си спомни какво в действителност се е случило. При съществуването на двама души, самата концепция продължава да се счита за доста неуместна, а и в статистиката, за случайност се брои повтаряне на едно деяние до два пъти.

Разбира се, има и малко рационални хора, които биха могли да обяснят какво в действителност се случва. Ето за какво на напред във времето излиза и Едуард Дудгън – мъж, който работи като електротехник във флота и се намира точно във Филаделфия през 1943 година, когато се пуска корабът. Според него, генераторите в действителност са сложени с тази цел – цялостна непрозрачност. Впрочем втори подобен е подложен на кораба USS Engstrom. Има единствено една детайлност, терминът незабележим не е тъкмо характерен за непрозрачност с човешко око, а за непрозрачност срещи магнитните торпеда – такива са употребявани от немските подводници.

Идеята е, че самите генератори би трябвало да отблъскват торпедата и самата технология би трябвало да влиза повече в бранша на дегизировката, а не на невидимата технология. Получаваме и пояснение за въпросното зарево, което постоянно се следи над корабите в Норфолк, Вирджиния. Ефектът се назовава „ Огънят на Свети Елмо “ и на практика е феномен, който е привързан малко и със светкавиците. Що се отнася до изгубването на кораба, множеството специалисти се забавляват доста,  тъй като пристанищата във Вирджиния и Филаделфия имат някои затворени канали, които не са налични за комерсиалните плавателни съдове и редуцират плаването от 2 дни до едвам 6 часа.

И несъмнено, това би било изцяло задоволително за рационалния човек, само че дано не забравяме, че конспираторите въобще не са такива, те въпреки всичко желаят да имат вяра в нови и най-различни мечти, които да засилят недоверието им. Липсват всевъзможни публични документи за производството или опитите да се създава такава технология. Скоро самият „ незабележим “ транспортен съд е продаден на Гърция и прекръстен като HS Leon, като взе участие в разнообразни учения по време на Студената война. През 90-те години е нарязан на част и продаден. Ако разполагаше с такава технология, най-вероятно нямаше да има такава орис, само че всеки може да измисли своята лична версия, явно американците просто имат доста по-свободно време.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР