Вярващите католици по целия свят се готвят да посрещнат Възкресение

...
Вярващите католици по целия свят се готвят да посрещнат Възкресение
Коментари Харесай

Католиците посрещат Великден утре: Защо православните христиани празнуват на друга дата?

Вярващите католици по целия свят се готвят да посрещнат Възкресение Христово . Смята се, че техният брой надвишава 1 милиарда души

За разлика от множеството европейски страни, които ще честват Великден на 31 март, страни като България и Гърция ще се придържат към датата на православния Великден , който тази година се пада повече от месец по-късно, на 5 май.

Православните църкви към момента употребяват Юлианския календар за Великден, което значи, че в избрани моменти може да има закъснение със седмици по отношение на Григорианския.

Поради тази разлика в измерването на дните последният път, когато двете огромни християнски деноминации споделят една дата за празника, е през 2017 година

Разликата във времето сред празнуването на Великден за двете вероизповедания ще става все по-голяма и по-голяма .

В резултат на тази увеличаваща се разлика, от 2700 година нататък празнуването на Великден за православни и католици в никакъв случай повече няма да съвпадне .

Общо през целия XXI век празнуването на Великден ще се организира на един и същи ден 31 пъти, само че през всеки идващ век това ще се случва все по-рядко.

Последният път, когато празнуването на Великден ще съвпадне, се чака да бъде през 2698 година Оттогава православните и западните християни в никакъв случай повече няма да честват дружно Възкресение Христово.

Усложняващ фактор, който провокира разногласия в историята, е намирането на единна дата за Великден и придържането към нея. В началото на своята религия християните чествали възкресението на Исус Христос по друго време през годината.

Именно Светите отци от Първия космополитен събор през 325 година от н.е. измислят обединен метод за установяване на датата.

Те постановили, че Великден би трябвало да се чества в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, само че постоянно след Пасха.

До ден сегашен православните се придържат към този способ за пресмятане на датата на празника, което води до това, че православният Великден нормално се чества по-късно, в сравнение с в западния свят.

През 2025 година двете най-големи деноминации на християнството още веднъж ще честват Възкресение на една дата.

През 1923 година група православни църкви се събират в Константинопол (днешен Истанбул), с цел да преразгледат въпроса за календара, като в последна сметка одобряват спорна позиция, че значимите религиозни дати ще следват по-астрономически точния Григориански календар, като се изключи Великден, припомня Дарик.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР