Вярно е, че в продължение на 20 години се пазеше

...
Вярно е, че в продължение на 20 години се пазеше
Коментари Харесай

Василев: Консервативната фискална политика е причината за изоставането на България

" Вярно е, че в продължение на 20 години се пазеше извънредно консервативна фискална политика. Това е, според мен, повода България да изостане от останалите страни в Европейския съюз. Единственият метод, по който една бедна страната може да стане богата е посредством вложения в хора и машини. "

Това съобщи през днешния ден вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в първото си такова съответно откровения за личното си виждане за това каква фискална политика би трябвало да организира страната. Той направи изявлението, различаващо се от философията на всички предходни финансови министри от 1997 година насам, по време на съвещание на Комисията по бюджет и финанси, което разяснява на първо четене текстовете на Бюджет 2022, този на Националната здравно-осигурителна каса и на този на Държавното публично обезпечаване.

Думите на Василев пристигнаха на петия час от съвещанието и бяха в отговор на настоятелните изказвания на опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че раздутият проектобюджет ще напомпа инфлацията, ще заплаши фискалната непоклатимост и ще докара до фактическо обедняване на нацията.

Припомняме, че през тази година страната ще изхарчи рекордните над 63 милиарда лева, плануваният недостиг е от 4,1%, а новият дълг - 7,3 милиарда лева Социалните разноски скачат до над 20 милиарда лева, а огромната упоритост на ръководещите е да изпълнят най-голямата финансова стратегия в историята на страната - за над 8,2 милиарда лева

Днешните диспути по така наречен Голям бюджет донесаха и вест - по предложение на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански ще бъдат изтеглени, сред двете четения, спомагателните текстове в преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета, с които се променят редица други закони - процедура, която бе обичана на предходните ръководещи от ГЕРБ.

Днес се оказа, че всички са съгласни, че този метод на работа би трябвало да бъде преустановен и получиха единодушието на финансия министър Асен Василев. Впечатляващо бе, че даже от ГЕРБ " адмирираха " този метод и разясниха, че този метод бил циничен. За протокола - Националният център за парламентарни проучвания, който изследва законодателната активност на Народното събрание, разгласява свое проучване, съгласно което 37% от признатите нормативни актове на последното постоянно Събрание с цялостен мандат за изменяли други закони.

Ако тези проблематични параграфи бъдат отстранени в действителност, това значи, че орязаните тектове ще бъдат общо над 90.

Другият главен миг е обвързван с финансовите разноски на страната. ГОлямото терзание и на съпротива и на някои от съдружните сътрудници - Демократична България и Има Такъв Народ, е, че тя няма да се извърши и че най-после на годината ще се наложи да се харчат пари с постановления на министерски съвет.

Асен Василев разгласи, че Министерство на регионалното развитие и транспортното министерство, които са главните бенефициенти по тази стратегия, за подсигурили, че могат да усвоят средствата и прикани да им бъде даден късмет.

Междувременно гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев съобщи, че дефицитът може да бъде рисков, само че и че не би трябвало да се прекалява с драмите. Според него има пространство за повече събиремост, тъй че в края на годината " дефицитът да се се окаже по-дисциплиниран ".

В последна сметка днешните разисквания минаха прекомерно умерено, само че се чака, че по-сериозни разногласия ще има в залата на Народното събрание. Очакват се и доста оферти сред двете четения.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР