Вулканите отделят по-малко парникови газове от човечеството, твърди ново проучване

...
Вулканите отделят по-малко парникови газове от човечеството, твърди ново проучване
Коментари Харесай

Човечеството отделя повече парникова газове от вулканите

Вулканите отделят по-малко парникови газове от човечеството, твърди ново изследване на американски учени. То е отдадено на въздействието на вулканите върху климата на планетата и е оповестено на уеб страницата на плана Deep Carbon Observatory (DCO).

Вулканите се смятат за един от главните регулатори на климата. Те могат да допринесат както за стопляне поради изхвърлянето в атмосферата на насъбрания в дълбините им въглерод, по този начин и за изстудяване когато частиците от пепелта им блокират слънчевите лъчи и не им разрешават да доближат земята.

Известно е да вземем за пример, че изригването на вулкана Тоба преди към 70 хиляди години е провокирало вулканична зима, която съвсем е довела до изгубване на човечеството. Катастрофични последици като внезапно захлаждане, унищожена годишна продукция и апетит са провокирали и изригванията на вулкани в Южна Америка, както и вулкана Тамбор през 1815 година

По-рано учени откриха, че най -големият контейнер на въглерод на планетата е нейното ядро. Той съдържа трилиони милиарди тонове, от които единствено 280-360 милиона се изпускат в атмосферата годишно. Това е доста по -малко от количеството човешки излъчвания. Приблизително същото количество парникови газове се връща в недрата на Земята заради геоложки процеси.

На база на всички тези данни, учените са стигнали до извода, че макар че вулканите въздействат на климата, геоложките процеси са компенсирали и отслабили това въздействие през последните 1эмилион години. От последната ледникова ера, 60% от вулканите са били неподвижен. Само една трета от тях изригват интензивно. Но проучването сподели, че даже спящите вулкани могат да отделят въглерод, което би трябвало да се има поради при основаването на климатични модели.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР