Вулкани, гейзери, причудливи скали и величествени мостове. Най-отдалечената част на

...
Вулкани, гейзери, причудливи скали и величествени мостове. Най-отдалечената част на
Коментари Харесай

10 основни забележителности на руския Далечен изток

Вулкани, гейзери, причудливи скали и величествени мостове. Най-отдалечената част на Русия е цялостна с девствена природа и чудеса, основани от индивида.

Руският Далечен изток е голяма, само че едва обитаема част от страната, разпростряла се от езерото Байкал до Тихия океан. Тук живеят единствено осем милиона души в 11 района, макар че обгръща над 40% от територията на Русия. Местните градове, градчета и села са отдалечени на стотици и хиляди километри едни от други (най-големите са Хабаровск и Владивосток с население малко над 600 000 души, а останалите са обитаеми приблизително с до 50 000-100 000 души). Животът там се характеризира със недопечен климат, лимитирана инфраструктура и доста високи цени на питателните продукти… Но в това време там има безумно красива природа и гледки, които не могат да бъдат открити на никое място другаде!
Авачински залив
 Legion Media

Столицата на Камчатка, град Петропавловск-Камчатски, е ситуирана на брега на залива Авача. Той е заобиколен от хълмове, а в дълбините му се издигат причудливи скали, наречени „Тримата братя“ – легендата споделя, че в миналото тези скали са били богатири, които се трансформирали в камък, с цел да предпазят града от цунами. Заливът Авача е обособен от Тихия океан с 3-километров пролив и това го защищава от морските стихии. Освен това заливът не замръзва през зимата.
Халактирски плаж
 Legion Media

Камчатка е най-хубавото място за сърфинг в Русия! Най-популярното място за практикуването му е плажът Халактирский, на към 20 км от Петропавловск-Камчатски. Там можете да намерите гладки и дълги талази на Тихия океан, които ще впечатлят както експертите, по този начин и начинаещите.
Вулканът Ключевска Сопка
 Legion Media

В Камчатка има съвсем 200 вулкана, от които 30 са към момента дейни. Там се намира и най-високият деен вулкан на континента. Височината на Ключевска Сопка е 4800 м и тя „расте“ всяка година. Само през последните 20 години вулканът е изригвал 10 пъти! Но изкачването му си остава известна туристическа атракция.
Долината на гейзерите
 Legion Media

На територията на Кроноцкия резерват на полуостров Камчатка се намира „космическо“ място, до което може да се стигне единствено с хеликоптер. Долината на гейзерите е едно от най-отдалечените места в Далечния изток, което притегля всички фенове на дивата природа. Представете си единствено един дълъг 8 км и необятен 4 км каньон, в който са съсредоточени към 40 гейзера и термални извора. Някои от тях изригват по няколко пъти на час, а други – по няколко пъти дневно. Над долината постоянно има пара и аромат на сяра.
Езерото Джек Лондон
 Legion Media

В центъра на Магаданска област има езеро и естествен парк, наречени на името на американския публицист Джек Лондон. Езерото е заобиколено от планински вериги и други езера, а на повърхността му се виждат няколко дребни острова. Климатът в този регион е недопечен и даже през горещото лято по езерото могат да се видят ледени парчета.
Остров Талан
 Danita Delimont/Global Look Press

На към 100 км от Магадан, в северната част на Охотско море, се намира дребният (около 2,5 кв. км) остров Талан. Той е запустял, само че не и ненаселен. На него живее голяма колония от разнообразни птици – учените са преброили към 1,8 млн. от тях. Самият остров съставлява остри скали, покрити с нищожна растителност, а птиците просто обожават да се крият в пукнатините му. При хубаво време островът може да се види от Магадан.
Остров Руски
 Legion Media

Владивосток е учреден през 1860 година като военноморски аванпост, който пази източните граници на Руската империя. Една от най-интересните елементи на града е остров Руски, който е отворен за гости едвам преди няколко години. От началото на XX в. там има военноморска база, а през днешния ден туристите могат да видят историческите укрепления.
Златният мост
 Legion Media

Символ на Владивосток е мостът над залива Златен рог. Той свързва центъра на града с отдалечения нос Чуркин. Златният мост е един от 10-те най-големи въжени мостове в света. Вечер той е красиво осветлен, а от страните му се откриват приказни панорами към града.
Земята на леопарда
 Legion Media

Харесвате ли котките? Какво ще кажете за огромните? Националният парк „Земя на леопарда“ в Приморието е дом на най-редките далекоизточни леопарди, амурски леопардови котки и амурски тигри. В парка има съвсем 500 фотокапана, с помощта на които чиновниците водят досие за живота на дивите котки.
Курилски острови
 Legion Media

Курилските острови са верига от 56 огромни и дребни острова с хълмист релеф, отделящи Охотско море от Тихия океан. Всъщност това са все планински върхове, които се издигат единствено на 1-2 км над водата, а главната част е скрита в дълбините. Ето за какво се откриват толкоз живописни гледки! На доста от островите има вулкани, бели скали, минерални извори и стълпотворения от птици.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР