Вулканът Везувий е причината за разрушаването на град Помпей през

...
Вулканът Везувий е причината за разрушаването на град Помпей през
Коментари Харесай

Няколко малко известни факта за Помпей

Вулканът Везувий е повода за разрушаването на град Помпей през 79 година. Повечето от нас са чували за едно от най-популярните вулканични изригвания в историята, само че дали в действителност знаем всичко? Любопитното е, че изригването на Везувий не е най-интересната част от историята на италианския град Помпей…

  1. Думата „ вулкан “ е създадена непосредствено след изригването на Везувий

Когато чуем името „ Помпей “, най-често си представяме вулкан и огромно количество лава. Гражданите на Помпей обаче, не са знаели какво е това. Преди изригването през 79 година не е имало такава дума. Наложило се тя да бъде основана незабавно след бедствието. Названието идва от името на римския господ на огъня – Вулкан.

  1. Гражданите на Помпей имали съвършени зъби

През 1800-те са открити костни остатъци в Помпей. Изследователите тогава не разполагали с нужната техника, с цел да ги изследват, само че с помощта на актуалните технологии, в наши дни италиански  учени съумяват да създадат триизмерна реконструция на останките и откриват някои много забавни неща. Това, което ги учудва най-вече, бил фактът, че множеството от зъбите, които били открити, показвали, че жителите на Помпей са имали „ Холивудски усмивки “. Тази тяхна специфичност била реализирана с помощта на здравословното им хранене, което изобилствало от плодове и зеленчуци, както и огромните равнища на флуор във въздуха към вулкана.

  1. Не прахът умъртвил популацията, а горещината

Броят на починалите от изригването варира и е тематика на яростни дебати от десетилетия. Независимо от това, наподобява до момента сме имали неправилни показа за повода за гибелта на популацията на Помпей. Нови изследвания сочат, че хората са починали поради непоносимата жега от лавата, а не поради огромното количество прахуляк, което съпътствало изригването.

  1. Графитите били постоянно срещани по улиците на Помпей

Графитите не са толкоз съвременни, за колкото ги считаме. Дори през днешния ден посетителите могат да виждат множеството графити, които от своя страна ни разрешават да научим малко повече за обществото, в което са живели жителите на Помпей. На някои места даже има обидни думи, което е много извънредно за античните нации.

  1. Везувий не е измежду най-смъртоносните вулкани

Въпреки вредите, които предизвиква, изригването от 79 година не попада в топ 5 на най-опасните вулканични изригвания. Учените смятат, че жертвите от Помпей са сред 1500 и 3500. Тези числа обаче,  не могат да се съпоставят с 29 025-те жертви на вулкана Невадо дел Руис в Колумбия.

  1. Помпей е открит инцидентно през 1599 година, след което е заровен още веднъж

След като престоява под пълен пласт прахуляк повече от 1500 години, Помпей е открит инцидентно през 1599 година, когато двама служащия копаят тунел за вода. Най-известният тогава италиански проектант – Доменико Фонтана посещава разкопките. Той обаче открива няколко рисунки с прекомерно полово наличие и затваря обекта. И по този начин градът бива заровен още веднъж за повече от 150 години преди френският крал Чалрз II да поръча  разкопаване на останките през 1740 година.

  1. Помпей бил желана дестинация за богатите римляни

Тъй като Рим бил много обитаем, а летата били извънредно горещи, доста от богатите римляни предпочитали да си вършат по-екстравагантни ваканции. Помпей не бил толкоз обитаем, колкото Рим, имал невероятна архитектура, огромен амфитеатър и най-важното – климатът бил удобен.

  1. Помпей съумява да остане толкоз непокътнат, с помощта на това, което го е разрушило

Звучи необичайно, само че точно огромното количество прахуляк, което обсипва града, резервира непокътнати неговите съкровища и необикновено красивите здания за повече от 2000 години. Изглежда като безвкусна смешка, само че истината е, че точно пепелта и горещите газове, които са умъртвили жителите на Помпей, резервират телата им по-добре, от който и да е различен античен способ.

  1. Археолозите са разкрили един-единствен обществен дом

Повечето хора считат, че Помпей е бил център на проституцията. Истината обаче, е малко по-различна, защото археолозите в действителност са разкрили единствено една постройка, наподобяваща обществен дом. Тя се намира в центъра на селището и през днешния ден е една от най-посещаваните забележителности. Изследователите заключават, че постройката е представлявала обществен дом, защото има еротични рисунки и надписи, само че наподобява това е било нещо обикновено за доста други здания в Помпей.

  1. Везувий е единственият деен вулкан в континенталната част на Европа

Везувий е с височина – 1281 метра и възраст – 17 000 години. Изригвал е над 50 пъти през цялото си битие. Той е единственият европейски вулкан, който е изригвал през последните 100 години и се смята за най-опасният, защото към него живеят над 3 милиона души. Ако Везувий изригне в този момент, вредите и жертвите ще са доста повече от тези през 79 година.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР