Вулканът Анак Кракатау, предизвикал цунамито, което уби над 400 души

...
Вулканът Анак Кракатау, предизвикал цунамито, което уби над 400 души
Коментари Харесай

Вулканът Анак Кракатау изгуби над две трети от височината си

Вулканът Анак Кракатау, провокирал цунамито, което умъртви над 400 души предходната седмица в б, изгуби над две трети от височината си поради изригването, довело до тази злополука. Това заяви през днешния ден формален източник, съобщи Франс прес.
 
Според наблюдения на индонезийската организация по вулканология Анак Кракатау , висок 338 метра преди, към този момент се издига едвам на 110 метра.

 
Част от кратера се е срутила в океана след изригването, провокирало цунами. По калкулации на индонезийската организация във водите са паднали сред 150 и 180 милиона кубични метра скални маси.
 
Сателитни фотоси, снимани преди бедствието и след него от Японската галактическа организация, демонстрират, че морските дълбини са погълнали два кубични километра от вулканичния остров, на който се намира Анак Кракатау.

 Анак Кракатау БГНЕС-->
Днес - седмица след нещастието, хиляди индонезийски мюсюлмани се събраха в местността Пандегланг, наранена най-силно, с цел да почетат паметта на жертвите.
 
" Моля се за потърпевшите - да получат поддръжка и да се въоръжат с самообладание. Моля се също така държавното управление неотложно да ни подкрепи във възобновяване, да ни обезпечи облекла и храна, или най-малкото морална поддръжка ", изясни пред Агенция Франс Прес Диан Росдиана.

 
Най-малко 426 души са починали в злополуката, сочат данни на управляващите. Анак Кракатау към момента тътне глухо и заради опасения от ново цунами над 40 000 души са евакуирани от покрайнините, прибавя организацията.
 
Заплахата от наново цунами не е огромна, счита обаче шефът на индонезийския център за попречване на вулканични и геологически произшествия Антониус Пурбо, представен от ТАСС.

 
В Индонезия през днешния ден има 127 дейни вулкана, 7 от които интензивно изригват, припомня организацията. В четвъртък индонезийските управляващи покачиха степента на заплаха от Анак Кракатау, разшириха и закритата за достъп зона към вулкана.
 
Индонезийският архипелаг - най-големият в света, включващ 18 000 острови и островчета, е образуван на мястото, където се срещат три огромни тектонични плочи - индо-тихоокеанската, австралийската и евразийската. Държавата е ситуирана в " огнения пояс ", опасващ Тихия океан - зона на мощна сеизмична интензивност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР