Вулкан в Исландия изригна около 8 часа сутринта в неделя

...
Вулкан в Исландия изригна около 8 часа сутринта в неделя
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Исландия, евакуират живеещите в град Гриндавик

Вулкан в Исландия изригна към 8 часа сутринта в неделя (14 януари), откакто стотици трусове раздрусаха острова през декември предходната година, оповестява в. „ Ню Йорк Таймс “.

Изданието напомня, че в края на предходната година се наложи стотици хора да бъдат евакуирани от градовете наоколо до мястото, където се отвориха пукнатини и беше изхвърлена лава.

Разказ от първо лице за изригването на новата вулканична система в Исландия

Последното изригване е станало северно от град Гриндавик, съгласно локалните медии и националната организация за гражданска отбрана.

 Изригна вулкан в Исландия Снимка: Reuters

Вулканологът Магнус Туми Гудмундсон, който е консултант към Агенцията за гражданска отбрана, сподели, че се е качил на хеликоптер на бреговата защита, с цел да прелети над изригването.

Най-малко 200 трусове раздрусаха региона наоколо до Гриндавик – на 32 благи югозападно от столицата Рейкявик. Трусовете започнаха към 3 часа през нощта локално време на 14 януари, съгласно Исландската метеорологична работа. Преди изригването организацията за гражданска отбрана подреди евакуацията на жителите на Гриндавик и сподели, че изригването е неизбежно.

Мястото е известно за туристи, тъй като се намира на към 7 км от „ Синята лагуна “

Въпреки че вулканичните изригвания не са необикновени за Исландия, огромна част от вулканите „ спят “ от към 800 години насам. Тяхното активизиране стартира през 2021 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР