Втуристическата брошура на Хавайските острови огънят и водата са предимствата

...
Втуристическата брошура на Хавайските острови огънят и водата са предимствата
Коментари Харесай

Капитализмът на бедствията в най-добрата му форма: Борбите в Мауи разпалва нови страхове

Втуристическата листовка на Хавайските острови огънят и водата са преимуществата на вулканичния парадайс, където тече лава и има водопади.

Но откакто стотици хора към момента не са открити в изпепеленото сърце на Лахайна и има толкоз доста терзания по кое време и по какъв начин да се възстановят, горските пожари в Мауи още веднъж разпалиха вековна битка за прясна вода и кой да я получи.

" В продължение на доста години на Мауи е имало огромен спор за водата ", съобщи губернаторът на Хавай Джош Грийн в една от първите си изяви след пожара. " Важно е да бъдем почтени по този въпрос. Хората са се борили против стартирането на вода за битка с пожарите. Оставям това на вас да го проучите ".

Изявлението възмути бранителите на опазването на природата и културата, изключително откакто пристигна по петите на документално искане от страна на авторитетната West Maui Land Company за прекъсване и изменение на мъчно извоюваните права на Лахайна върху водата.

С декларация за изключително състояние Грийн удовлетвори настояването и съобщи пред " Ню Йорк Таймс ", че " прекалено много сме се наклонили " към водните права за природата и локалните поданици.

Days after viral misinformation about the Hawaii wildfires, the same is happening with regard to the Canadian fires.

That's a heli-torch igniting a controlled burn to stop the wildfires from spreading, a very common firefighting tactic.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86)
" Да им отнемем това е все едно колонизацията да се повтори още веднъж и още веднъж ", съобщи Хокуао Пелегрино пред CNN. " Това е капитализъм на бедствията в най-хубавата му форма. "

Като фермер от седмо потомство от коренното население на Хаваите, учител и президент на организацията с нестопанска цел за водни запаси Hui O Na Wai Eha, Пелегрино прекарва повече от десетилетие в хавайските съдилища, борейки се да върне водата в потоците на Мауи. Застанал край буйния канал в фамилната си плантация в Уайлуку, тъкмо над планините Западен Мауи от Лахайна, той изброява всички способи, по които екосистемата се възвръща - от таро до океански риби.

" Тъй като сладката вода подхранва крайбрежния лов на риба и отглежда водораслите, нужни на дребните рибки и костенурките, всичко това се връща в този момент, когато водите се вливат в океана ", сподели той.

Някога известна като " Венеция на Тихия океан ", Лахайна е била известна със своите комплицирани рибарници и терасовидни полета от кало - античните растения таро, пренесени през Тихия океан с първите канута. Но в края на XIX в. колониалните притежатели на захарна тръстика трагично трансформират земята и хората ѝ, като отклоняват задоволително вода от планинските потоци, с цел да пресушат локалните хавайски ферми и екосистеми.

Дори и откакто през 1993 година Съединени американски щати публично се извиняват за противозаконното завземане на Хавайското кралство и туризмът измества захарта като преобладаваща промишленост на Мауи, на обичайните фермери и групите за запазване на природата им е належащо още едно потомство правосъдни борби, с цел да обезпечат задоволително поток, който да възроди старите пейзажи. След като следят по какъв начин Пелегрино и неговата общественост в Уайлуку водят правосъдни каузи за връщане на потоците към живот, локалните поданици в покрайнините на Лахайна последват образеца им. " Това е нещо като " Полето на фантазиите " - споделя той. " Постройте го и те ще дойдат. Възстановяваш водата и фамилиите се връщат в земите на предците си. "

Но по-късно идва епичният пожар на 8 август и документално недоволство от изпълнителния шеф на West Maui Land Company Глен Трембъл, в което се загатва, че напъните за битка с пожара са били възпрепятствани, тъй като не е могло да се стигне до един хавайски фермер на таро за позволение да отклони спомагателна вода към частен контейнер. Трембъл не отговори на позвъняванията за коментар този уикенд.

Губернаторът на Хаваите Силвия Люк назова горските пожари, които горят в Мауи, " невиждани ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР