Второто поред изследване показва намаляване на цените на хляба, като

...
Второто поред изследване показва намаляване на цените на хляба, като
Коментари Харесай

Проучване: Спадът в цените на хляба е много далеч от обещаното и очакваното

Второто подред проучване демонстрира понижаване на цените на хляба, като регистрираният спад по отношение на края на юни варира сред 1% и 11%. Запазва се следената и по-рано наклонност на по-слаб спад в цената на един от всеобщо потребяваните типове самун, а точно при типовия. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в границите на 8% - 11% по отношение на края на юни.

 

По-силно изразено понижение се следи при всеобщите потребявани разновидности на самун вид „ Бял “ и „ Добруджа “ с към 10.6 -10.9%. При останалите разновидности на самун понижението към момента е надменно ниско, макар понижената данъчна ставка, както на брашното, по този начин и на хляба.

 

Разликите в спада на продажните цени се резервират и по обитаеми места, като в избрани градове - Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас, се регистрира по-сериозен ритъм на понижение, в това число и в дребните магазини. Това още веднъж може да бъде целесъобразно с изоставането на тези места при започване на въвеждане на мярката заради изчакването на търговците тя да бъде оповестена в „ Държавен вестник “ и действително въведена в счетоводните практики.

 

Практиката демонстрира, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50%. Следователно общото понижение на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде към този момент към 30%. Отчитайки поредно формулата при ценообразуване, следва към август цената за самун „ Бял “ да се търгува по 2,05 лева за 1 кг, а този на „ Добруджа “ – 1.95 лева за 1 кг.

 

При брашното се записва по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се регистрира понижение от към 11% в огромните търговски обекти. Наблюдават се и районни разлики, като в избрани обитаеми места има по-осезаемо облекчение на потребителите, да вземем за пример в Търговище, Добрич, Кюстендил.

 

В изводите към изследването от КНСБ декларират, че върху цените на крайните артикули може да се повлияе само с по едно и също време понижение на целия размер на Данък добавена стойност, каквато е била практиката и преди (например, понижение на общата ставка от 20% на 15%). Тогава няма по какъв начин пазарът да реагира по различен метод, с изключение на да понижи цените на всички артикули и услуги, които се таксуват с Данък добавена стойност. Икономическата процедура е потвърдила неведнъж, че намаляването на Данък добавена стойност на избрани артикули и услуги не води наложително до намаляването на тяхната цена. С тази мярка действително се подкрепя бизнесът, а не потребителите. Според КНСБ бизнесът би трябвало да бъде подкрепян през разноските, а не посредством приходни ограничения. Всъщност, актуалното проучване удостоверява тъкмо тези наши заключения, защото сега регистрираните спадове са на половината от това, което се очакваше при изискванията на нулеви ставки, както на хляба, по този начин и на брашното.

 

В умозаключение от КНСБ споделят, че понижението на цените на хляба е доста надалеч от обещаното и предстоящото от потребителите. Нещо повече, несигурността на икономическата конюнктура през зимата би способствала за нов растеж в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция по отношение на началото на лятото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР