Вторият сезон в Шампионската лига предлага не по-малко от емоции

...
Вторият сезон в Шампионската лига предлага не по-малко от емоции
Коментари Харесай

От скрина: Сменят съдията на един от най-паметните финали в ШЛ заради смъртни заплахи

Вторият сезон в Шампионската лига предлага не по-малко от страсти по отношение на дебютния. Този път УЕФА включва в конкуренцията полуфинали след груповата фаза, които би трябвало да излъчат финалистите в една среща. Финалът в Атина става емблематичен и паметен. Нека се върнем към сезон 1993/1994 година от най-престижния европейски клубен шампионат.

През лятото на 1993 година европейският клубен първенец Марсилия е изваден от елита на френския футбол и от евротурнирите. Мястото му в ШЛ е заето от Монако, който разполага с доста приветлив тим. В състава на Арсен Венгер личат имената на именития вратар Жан-Люк Етори, Лилиан Тюрам, Кристиан Перез, Еманюел Пти, Енцо Шифо, Юри Джоркаеф, Виктор Икпеба, Юрген Клинсман. Отбор от юнаци, стигнал до полифиналите, само че да вървим хронологично.

В първия кръг сензацията идва на стадион " Васил Левски " в София, където българският първенец Левски удря Глазгоу Рейнджърс на Уолтър Смит. Няколко месеца по-рано шотландците са покрай финала на надпреварата, само че в този момент подвиват опашки пред цялостните трибуни в синьо. Двубоят е решен след майсторски изстрел на Николай Тодоров в 90-ата минута. По-късно Кайзера признава, че не е мислил за изтичащия пясък в часовника, а просто е решил да потърси горния ъгъл на Анди Горъм. В плейофите за групите обаче мощният отбор на Левски, воден от Георги Василев, се препъва във Ведрер (Бремен). След мача в Германия Гочето споделя, че реваншът е бил решен след аления картон на Гошо Гинчев. Така " сините " остават на крачка от огромните пари, само че пък записват една от най-големите победи в своята история.

На старта любимецът Милан бере кахъри против швейцарския Аарау, а конфликтът е решен от единствения гол на Жан-Пиер Папен. Трябва да отбележим и анулираното попадение във вратата на италианците на българския национал Петър Александров. Барселона на Йохан Кройф също потегля нерешително - каталунците губят с 1:3 в Украйна от Динамо (Киев), само че си наваксват изоставането на " Камп Ноу ".

Голям отзив в Европа има отпадането на Манчестър Юнайтед. Шампионите на Англия вършат зрелищно 3:3 с Галатасатарай на " Олд Трафорд ", а по-късно не съумяват да вкарат нужния им гол в адската атмосфера на " Али Сами Йен ". Така Ерик Кантона, Брайън Робсън, Петер Шмайхел и сътрудниците им не стигат до финалната осмица. Датският пазач влиза в хрониките, като изхвърля (буквално) от терена един нахлул турски почитател. Кантона пък влиза в препирня с рефера Курт Рьотлисбергер в Истанбул и е осъден съществено от УЕФА.

Група " А " събира Барса, Монако, Галатасарай и Спартак (Москва). Йохан Кройф се цели в трофея, като каталунците заплащат $10 милиона за бразилския голмайстор Ромарио. Последният и Христо Стоичков ще би трябвало да тласнат испанския гранд към европейския и международен връх. Същевременно Галатасарай мечтае за нови триумфи, само че се оказва, че клубът ще би трябвало да се задоволи с подвига против отбора на Алекс Фъргюсън. В състава на турския първенец се открояват имената на Хакан Шюкюр, шведския национал Роджър Люнг и швейцарския нападател Кубилай Тюркилмаз. Бързо излиза наяве, че съперник на Барса за първото място може да е единствено Монако. На 13 април 1994 година Стоичков матира " монегаските " на стадион " Луи II " в среща, показана директно по Канал 1. Така Кройф и неговият " Дрийм отбор " чакат втория от другата група.

В нея Милан води борба с Порто, Вердер и Андерлехт. Решаваща се оказва успеха на " росонерите " с 3:0 над Порто на 1 декември 1993 година Мачът е излъчен директно в България, само че в състава на Боби Робсън липсва героят от " Парк де Пренс " Емил Костадинов. Головете за италианците бележат Флорин Радучою, Кристиан Панучи и Даниеле Масаро. В тази група се изиграва един незабравим дуел - на " Везерщадион " Андерлехт повежда бързо с 3:0. Попаденията за първенеца на Белгия са дело на Филип Албер и Дани Бофен (2). До 66-ата минута резултатът се резервира, само че по-късно Вердер стига до 5 гола и исторически поврат. Вердер остава с утехата от тази сладка победа, а ценителите към момента си спомнят за тима на Ото Рехагел, формиран от играчи като Марио Баслер, Уинтън Руфър, Дитър Айлтс, Марко Боде, Томас Шааф, Ули Боровка, Оливер Рек, Мирко Вотава и Андреас Херцог - Марадона от Алпите.

Полуфиналите са решени в един дуел, като Барселона и Милан печелят вкъщи с 3:0 против Порто и Монако. В историята остава и " българският " полуфинал в ШЛ - Стоичков против Костадинов на " Камп Ноу ".

Финалът се обрисува да е героичен. Барселона на Кройф против Милан на Фабио Капело. Големият проблем пред каталунците е късната развръзка в Ла Лига. Четири дни преди финала " блаугранас " печелят четвърта поредна купа на Испания по инфарктен метод, до момента в който " росонерите " имат половин месец за отмора. На фона на това в Каталуня подхождат високомерно към мача в Атина, считайки го надали не за извоюван. Милан е без осъдените Франко Барези и Алесандро Костакурта, както и без контузения ас Марко ван Бастен. Извън сметките на Капело остават още Радучою, Папен и Бриан Лаудруп - поради правилото за трима чужденци. Последното оставя Барса без датския техничар Михаел Лаудруп.
Финалът се трансформира в рецитал на " росонерите ", които безусловно описват играта на Барселона - 4:0. Над всички е Деян Савичевич, който бродира по целия терен и разминава по двама, по трима от звездите в синьо-червено. Преди финала гръмва скандал: УЕФА дефинира за основен арбитър холандеца Джон Бланкенщайн, който обаче получава смъртни закани от Ботуша. Тифозите се притесняват, че холандецът ще удари рамо на сънародниците си Йохан Кройф и Роналд Куман. От своя страна УЕФА сменя арбитъра - Бланкенщайн е сменен от британеца Филип Дон.

Любопитно е, че бранителят Куман приключва сезона като голмайстор на Шампионската лига. Холандецът вкарва цели 8 гола, колкото има в актива си и Уинтън Руфър от Вердер. Милан е на върха, а това де факто е началото на края на " Дрийм отбора " на Барса. По този мотив Кройф споделя: " Тъжното е, че тази загуба от Милан ще хвърли безконечна сянка върху всичко хубаво, което направихме през тези години ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР