Вторият по сила турнир на Стария континент - Лига Европа,

...
Вторият по сила турнир на Стария континент - Лига Европа,
Коментари Харесай

Лига Европа: 3 люти сблъсъка от турнира на народа

Вторият по мощ шампионат на Стария континент - Лига Европа, има безвъзвратен сексапил. Футболната романтика от дълго време е изчезнала при " огромния му брат ", който притегля окото на масата. Там играта е на друго равнище - мултимилионни покупко-продажби, спонсори, реклами. От време на време някой по-скромен тим съумява да откри място в груповата му фаза, само че небрежно бива свален на земята.

В елиминациите постоянно слушаме за едни и същи имена. Сякаш мястото им там е обезпечено. Отпадането на Атлетико (Мадрид) в груповата фаза предходната година се смята за знамение, а " дюшекчиите " потвърдиха разликата в класите и с лекост попиляха противниците си в Лига Европа. Все по-осезаема е тя сред съставите от Западна Европа и тези от Скандинавския полуостров и Балканите.

Атмосферата по стадионите също е радикално друга. В нашия край грандовете се гордеят с правилни последователи, които поддържат любимците си и след последния съдийски сигнал - даже при неприятно проваляне. Организират шествия, хореографии и пирошоута. Песните им кънтят в съзнанието на противника.

Манталитетът в " белите " страни е различен - последователите напущат модерните съоражения минути преди края на срещата, с цел да избегнат тапите. Освиркват Меси и Роналдо при първия неоснователен мач за сезона. Не не помнят да си създадат селфи и да отбележат в обществените мрежи, че са участвали на срещата. Ако някой инцидентно се зарадва по-бурно на гол и се изправи от благополучие - стюардите мигновено го молят да седне. Нали хората зад него са дали по 100 евро за билет.

Не се веят флагове и шалове, само че постоянно можеш да се снимаш с талисмана на тима, който е юноша в чудноват костюм.

Лига Европа е шампионатът, който към момента е запазил концепцията на играта - да радва почитателите на футбола, а не почитателите на тлъстите комисионни. В него се борят тимовете от по този начин нареченото " приблизително европейско равнище ".

На прага сме на груповата фаза на новия сезон 2018/2019. Предстои да се изиграят последните пресявки. Подбрали сме 3 от по-любопитните конфликти в плейофите на Лига Европа, от гледана точка на почитателите:

Партизан - Бешикташ

" Черните орли " разполагат с по-висок бюджет и на хартия са любимец. През 2014/2015 победиха " гробарите " в груповата фаза на Лига Европа и в двете срещи - 4:0, 2:1. На терена турците надиграха тотално противника, само че почитателите и от двете агитки опазиха реномето си. Този път залогът е още по-голям.

Първият мач е през днешния ден в Белград на стадион " Партизан ", а реваншът след седмица е на " Водафон Арена " в Истанбул. И двете места не са гостоприемни даже за европейските грандове, които постоянно си потеглят с наведени глави от Балканите. През предишния сезон Бешикташ приключи преди всичко в група " G " на Шампионска лига.

Малмьо - Мидтиланд

Шампионите на Швеция и Дания са забъркани в класическо скандинавско дерби. В исторически проект противници от тези страни са се срещали 28 пъти в клубните съревнования на УЕФА. Датските тимове водят с 10:5 победи.

Феновете на Малмьо са прословути с предаността си към клубната емблема. Те заслужиха почитание след тежката загуба с 0:8 на " Сантяго Бернабеу " през 2015. Тогава гостите не стопираха да пеят даже след края на мача, до момента в който последователите на " белия балет " безмълвно се оттегляха от съоражението. Победа на футбола. Ултрасите на Мидтиланд може да не са най-многобройни в Дания, само че не отстъпват по нищо на останалите скандинавски агитки.

Олипмия (Любляна) - Спартак (Търнава)

Друг завързан шампионски конфликт - първенците на Словения и Словакия. Двата отбора в никакъв случай не са взели участие в груповата фаза на Лига Европа и ще са извънредно стимулирани да влязат в историята. Притежават едни от най-верните почитатели в страните си и съревнованието по трибуните също ще е любопитно. " Зелените дракони " на Олимпия постоянно са на равнище и показват внушителни хореографии.

Привържениците на Спартак са най-многобройните в Словакия. Чакаха 45 години, с цел да видят тима си първенец, а ентусиазмът им доближи своя пик след отстраняването на Жрински Мостар и Легия (Варшава) в квалификациите на Шампионска лига. Последва трагично отпадане от Цървена звезда (1:1, 1:2 след продължения). /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР