Вторият опит на мнозинството във ВСС да избере Иван Гешев

...
Вторият опит на мнозинството във ВСС да избере Иван Гешев
Коментари Харесай

ВСС се заинати и отново избра Иван Гешев

Вторият опит на болшинството във Висш съдебен съвет да избере Иван Гешев за основен прокурор бе белязано с следващите митинги " за " и " против " кандидатурата му, както и с часове разногласия сред кадровиците във Висш съдебен съвет. Центърът на София още веднъж бе блокиран поради протестиращите, а Гешев се появи с ескорт от униформени мотористи, плюс защита от НСО. Различни звена на полицията и жандармерията, плюс кучета допълваха ограниченията за сигурност.

Единственият член на Висш съдебен съвет, който отсъстваше от съвещанието, бе Красимир Шекерджиев, който на предната процедура се разгласи " срещу " Гешев. Като съпротива против избора му този път с изключение на Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева се причисли и Цветинка Пашкунова, която отсъстваше през октомври. Останалите 20 членове на Висш съдебен съвет поддържаха Гешев и го уредиха с поста, който той би трябвало да заеме от 10 януари 2010 година, в случай че Сотир Цацаров не го оваканти авансово.

Близо 5-часовото съвещание стартира със разногласия към това по какъв начин би трябвало да се възприемат думите на президента Румен Радев, който отхвърли да подпише декрет за назначението на Гешев.

" Липсата на алтернативност не произтича единствено от неналичието на различен претендент, а от метода, по който беше направено. Акцент на това събитие беше подложен и в претекстовете на издаване на указа, които даже да нямат обвързващ темперамент за нас, не може да не бъдат съобразени ", разгласи Пашкунова. Лозан Панов прикани да стартира нова процедура по желание. " Ако неглижираме причините на президента, това значи да се стигне до такава степен, че президентската институция посредством неглижирането й да се трансформира в нещо като нотариат, който поставя щемпел или заверява решенията на Висш съдебен съвет. Това обезстойностява дейностите на президента на републиката. По този метод се въздейства върху престижа и тежестта на тази институция. Никой от тук присъстващите на тази маса не е взел участие в директен избор, подсилен от повече от 2 млн. български жители, и в този смисъл не се употребява с социална поддръжка ", акцентира шефът на Върховен касационен съд. Атанаска Дишева добави, че Конституцията не споделя по какъв начин следва да действа Висш съдебен съвет. След продължителни разногласия болшинството отхвърли настояването й за напълно нова процедура по желание на основен прокурор.

Кадровиците продължиха с диспути по предизвестения резултат и безалтернативността на Гешев. Даден бе образец с избора на Георги Чолаков отпред на Върховен административен съд, който преди 2 години също бе в сходна обстановка.

Докато във Висш съдебен съвет течаха разпалени разногласия, протестиращите против Гешев, които този път бяха позволени съвсем до постройката, бяха конфигурирали уредба, от която слушаха протичащото се в залата. В един миг към постройката полетяха яйца, само че те съумяха да доближат единствено до прилежащия Национален институт на правораздаването. Имаше и " летящи " кисели млека. Виковете " Оставка " ехтяха през целия ден. По време на дебатите Гешев остана отвън залата, само че бе в постройката в очакване на резултата.

Дори решението да се върви по остарялата процедура не приключи разногласията - дали да има единствено гласоподаване, или и чуване на претендента. Объркване имаше и при самия избор, защото някои от кадровиците желаеха да обяснят позицията си. Цацаров великодушно им даде " да си кажат ", макар безредните опити на Кирилов да приключи дебата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР