Вторият опит да бъдат превързани очите на статуята на Света

...
Вторият опит да бъдат превързани очите на статуята на Света
Коментари Харесай

Статуята на Света София осъмна с черна превръзка на очите

Вторият опит да бъдат превързани очите на статуята на " Света София " в центъра на столицата се оказа сполучлив. Тази заран тя осъмна с черна превръзка на очите, съобщи държавното радио.

БУЛФОТО

Само преди пет дни, на 16 октомври, претендент за областен кмет се опита да превърже очите на каменната Света София, само че тогава опитът му беше осуетен от полицията. Тази заран обаче е съумял, а самият той разгласява в профила си и фотоси с резултата от похищението.

Статуята на Света София е висока 24 метра и е сложена по случай настъпването на третото хилядолетие. Монументът е повдигнат на мястото, където в античността се е намирала основната западна врата на тогавашния град. На 9 април 809 година през нея е влезнал хан Крум с българска обсадна армия.

БУЛФОТО

Мнозина столичани обаче не утвърждават статуята и настояват, че визията на светицата няма християнски корени, а е знак на гибелта, написа dir.bg. Според съперниците на статуята тя носи езически белези, тъй като в едната си ръка държи траурен венец, в другата - монета за затваряне на очите на мъртвите, а на лицето си носи тракийска погребална маска. Във Facebook има и групи, които упорстват за премахването от центъра на столицата на статуята.

БУЛФОТО

Авторите на монумента - скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, обаче са безапелационни, че статуята на Св. София не е проектирана като християнски знак, а като знак на града.

БУЛФОТО

Не е ясно какъв е претекстът на мъжа, който постави през днешния ден черната превръзка върху очите й и дали търси единствено избирателен резултат, или споделя отрицателните настроения на съперниците на монумента, подбудени от религиозни подбуди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР