Вторият етап от националното турне на Книги за смет“ за

...
Вторият етап от националното турне на Книги за смет“ за
Коментари Харесай

Вторият етап от националното турне на „Книги за смет“ ще започне от Бургас на 10 септември

Вторият стадий от националното турне на „ Книги за боклук “ за 2022 година ще стартира от Бургас на 10 септември.

Събитието в морския град се осъществя с финансовата поддръжка на Фонд „ Култура “ на Община Бургас.

Най-голямата национална еко самодейност, която насърчава по едно и също време преработването и четенето – „ Книги за боклук “, стартира есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на акцията, която тази година отбелязва 10 години в рекордните 15 града.

В Бургас na 10 септември от 10.00 часа ще има два пункта за предаване на пластмаса – на паркинга на Kaufland в квартал „ Славейков “ и пред Пантеона в Морската градина.

По мотив десетата годишнина екипът на „ Книги за боклук “ са организирали редица съпътстващи събития. Тематична апаратура ще демонстрира какъв брой пластмасови боклуци събира едно четиричленно семейство за месец. Ще има мини галерия с изчезнали от Черно море риби и арт апаратура „ Сергия за хранителни боклуци “, с която пък за първи път ще се повдигне въпроса за питателните боклуци и разхищаване. Другите изненади остават в деня на акцията – 10 септември от 10:00 до 14:00 часа.

Според регламента на „ Книги за боклук “ всеки, който съобщи кг, годна за преработване пластмаса, получава в подмяна книга по желание. Организаторите предлагат на искащите да се включат в есенното издание на акцията да носят пластмасата опразнена от наличие, почистена и смачкана, с цел да заема по-малко място. Те напомнят, че измежду отпадъците, които няма да бъдат одобрявани, са блистери от медикаменти, туби от масла, домашен електроуреди.

Община Бургас подкрепя акцията с обезпечаване на средства за книгите към този момент осма поредна година. През актуалната година уредниците аплайваха и бяха утвърдени по Направление 2 от Фонд „ Култура “ на Общината, към което спадат обичайни и одобрени фестивали, състезания, концерти и други събития от културния календар, утвърдили се през годините и добили известност измежду жителите на Бургас.

За десетте години, в които се организира „ Книги за боклук “, са предадени над 100 тона пластмасови боклуци за преработване и са раздадени над 100 хиляди книги. По данни на уредниците с всяка минала година известността на самодейността пораства, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за преработване.

Повече информация за „ Книги за боклук “ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР