Втори отказ за преговори за съставяне на кабинет получи първата

...
Втори отказ за преговори за съставяне на кабинет получи първата
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС решават дали да върнат мандата

Втори отвод за договаряния за сформиране на кабинет получи първата политическа мощ в новия парламент. След обединението " Демократична България ", през днешния ден и партията на Слави Трифонов отклони поканата на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили за договаряния.

Това беше и последната опция на ГЕРБ да образува кабинет, управляван от Даниел Митов. Решението какво да прави с мандата, връчен от президента, партията ще вземе на следващия ден.

До назначението на ново държавно управление, депутатите замразиха решенията за концесии, покупко-продажби и назначения на кабинета " Борисов " 3. Както и взеха решение, на 3 месеца правната комисия да изслушва основния прокурор за битката с корупцията и с престъпността.

До неуспеха на диалозите се стигна откакто през днешния ден ГЕРБ предложения на среща " ИТН ", с цел да обсъдят предстоящ кабинет. Малко след покана последва и отвод - хората на Слави Трифонов оповестиха, че няма да водят диалози с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Последва съвещание на парламентарната група на ГЕРБ, след което претендентът за министър-председател Даниел Митов разгласи, че ГЕРБ няма да върне мандата на президента през днешния ден.

След като ГЕРБ предложения " ИТН " на среща, с цел да обсъдят оферти нов кабинет, стана ясно, че диалози по тематиката няма да има. Причината - предизборните задължения на партията на Слави Трифонов.

„ За нас политическа партия ГЕРБ е главен знак на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било държавно управление, препоръчано от представителите на тази партия “, съобщи Тошко Йорданов.

„ Партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са обичайни и са се утвърдили във времето, стоят български гласоподаватели. Отказът от разговор не е политическо държание, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в обстановка, в която няма да има устойчиво ръководство и българските жители няма да знаят какво да чакат в идващите месеци “, сподели Даниел Митов, претендент за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

И по този начин пред ГЕРБ-СДС остана открит въпросът ще предложат ли държавно управление или ще върнат мандата на президента.

„ Утре има изпълнителна комисия на Политическа партия ГЕРБ и ние ще вземем решение във връзка с мандата “, добави Митов.

От ГЕРБ оповестиха, че не биха застанали зад кабинет на Българска социалистическа партия, а поддръжка за държавно управление на Движение за права и свободи е догадка, която нямало по какъв начин да се разисква сега. При връщане на мандата, на ход ще бъде „ ИТН “.

Вчера от " Демократична България " също отхвърлиха да договарят с носителите на първия изследователски мандат.

Дали проектокабинетът на ГЕРБ-СДС въпреки всичко ще бъде гласуван в пленарната зала, макар че няма да получи поддръжка - развръзката следва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР