Втори оглед на мястото на самолетната катастрофа край летище Лесново.

...
Втори оглед на мястото на самолетната катастрофа край летище Лесново.
Коментари Харесай

Учител на загиналия пилот Георги Влайков: Изключително стриктен и винаги спазваше протокола при летене

Втори оглед на мястото на самолетната злополука край летище Лесново. Малък аероплан за акробатични полети се разруши през вчерашния ден в местността Побит камък, а водачът почина на място. Разследващите към момента работят по няколко версии.

Предполага се, че 33-годишният Георги Влайков е летял прекомерно ниско, до момента в който е правил акробатични полети. Изведнъж самолетът попаднал в свредел, а това направило машината неуправляема.

Добър водач с богат опит за възрастта си. Така Петьофи Славов разказва положителния си другар, сътрудник и възпитаник Георги Влайков. " С него работим дружно към този момент не знам какъв брой години. Ерудиран, образован човек. Един от тези, които могат да бъдат наречени свръхкомпетентни ", споделя Славов.

Според него починалият водач е бил извънредно прецизен и постоянно е спазвал протокола при хвърчене.

" Мъжете, които извършват акробатика, се смятат за герои, има малко арт в цялата тази работа. Освен за лично наслаждение е и да развличат публиката със смели маневри, които не всеки ден се виждат ", изясни още Славов.

Основните версии на проверяващите са четири. Първата е човешка неточност. Втората е механически отвод. Третата е утежняване на метеорологичните условия или прилошаване на водача.

По-конкретно, експертите в региона на летенето считат, че Влайков е летял прекомерно ниско.

" При нарушавания минималната безвредна височина при осъществяване на един комплициран маньовър, било по хоризонтала или по вертикала, мъчно се изтегля самолетът. И може да се попадне в скоростен срив. И самолетът става неуправляем ", сподели ръководителят на звеното за следствие на авиокатастрофи Христо Христов.

Въпреки че водачът е бил обезопасен с колани, специалистите са уверени - не е имал късмет за оцеляване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР