Втори бивш зам.-министър на правосъдието - този път от служебния

...
Втори бивш зам.-министър на правосъдието - този път от служебния
Коментари Харесай

Двама зам.-министри потвърдиха, че има схема от 2014 за фалшиво гражданство и всички кандидати са регистрирани в централата на ВМРО!

Втори някогашен зам.-министър на правораздаването - този път от служебния кабинет на Георги Близнашки и от държавното управление "Борисов 2 " - Петко Петков - разгласи през днешния ден, че е имало случаи, в които претенденти за българско поданство нямат документи, с които да потвърдят български генезис. Петков съобщи това в ефира на БНР.

По-рано през днешния ден за нарушавания в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) приказва и предшественикът му от кабинета "Орешарски " Илия Ангелов. Последният е подал сигнал в прокуратурата още през 2014 година

На собствен ред Петков разгласи, че по негово време, макар настоящата тогава инспекция на прокуратурата, също са изпращани сигнали до основния прокурор, до вицепремиера, отговарял тогава за ДАБЧ, както и до Инспектората на Министерския съвет. Бившият зам.-министър посочи, че до него данни за приемане на подкупи не са стигаги и той няма такива доказателства, само че развоят на събитията и обществените данни могат да наведат на мисли за корупция.

"Първата инспекция от Върховната административна прокуратура за търговия с документи за българско поданство беше реалност през 2014 година, когато отидох в Министерството на правораздаването. След това направих всичко допустимо да осведомяваме и основния прокурор, и вицепремиера, в чийто сектор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на Министерски съвет. В последна сметка нито един от тези сигнали не докара до нещо значително, тъй като схемата явно е траяла ", съобщи Петков пред БНР през днешния ден.

Проверката от 2014 година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български генезис без да имат доказателства за подобен, а единствено на база заявление от самия претендент ДАБЧ е издавала документ:

„ По концепция на закона, това уверение е задоволително, с цел да получиш българско поданство. Факт е обаче, че доста удостоверения, към оня миг, а евентуално и по-късно, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а само, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „ Аз съм от български генезис “, което значи, че по този начин се отваря вратата за доста лица, които нямат право да получат българско поданство по омекотен ред, да го създадат “.

Петков разгласи, че той самият с очите си е виждал уверение за български генезис на човек, който по нищо не е изглеждало да има подобен, а е бил по-скоро от арабски генезис. По думите му едно от вероятните пояснения за какво чак в този момент има някакъв резултат от подаваните сигнали, е актуалната обстановка в ръководещата коалиция и в частност протичащото се в "Обединени патриоти ". И опит политически фигури да бъдат държани в някаква взаимозависимост.

Бившият зам.-министър сподели, че доколкото помни, а счита, че помни ясно, в отчет по сигналите до институциите е било установено, че част от претендентите за българско поданство по генезис да подавали един и същи адрес за преписка - на ул. "Пиротска " в София, където е и централата на Вътрешна македонска революционна организация.

"Ние направихме всичко, което можахме, сезирахме прокуратура, институции. Единствено Народното събрание направи краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява за какво българите зад граница имат пречки в придобиването на поданство. И отбивахме офанзиви за какво саботираме процесът на придобиване на поданство. Не можем да накараме прокуратурата да проверява, ние можем единствено да я сезираме. Нямаше политическа воля тогава да се проверява тази скица ", сподели още Петко Петков.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР