Втората пенсия ще може да се наследява не само от

...
Втората пенсия ще може да се наследява не само от
Коментари Харесай

Братя ще наследяват втората пенсия

Втората пенсия ще може да се наследява освен от синове, дъщери и съпрузи, само че и от братя и сестри. Кой да получи останалите в партидата пари при гибел на притежателя ще може да се запише и в наследството. Това гласят измененията в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, които бяха гласувани на второ четене от депутатите в обществената комисия. Така към този момент кръгът от наследници ще е цялостният, очакван в закона за наследството, изясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Изброено е и по какъв начин ще се наследяват сумите при другите типове заплащания.

Както към този момент бе признато на първо четене в Народното събрание, втората пенсия ще може да се изплаща по три метода - пожизнено, разсрочено и еднократно.Първият вид е вероятен, в случай че партидата разрешава човек да получава в продължение на 18 година най-малко 15% от минималната пенсия, която сега е 300 лв. - т.е. най-малко 45 лева на месец. От пенсионните сдружения пресметнаха, че от него ще могат да се възползват към 20-30% от 200 000 дами, родени след 31 декември 1959 година, които първи ще получат право на втора пенсия след септември 2021 г.До края на живота си те ще взимат сред 45 лева и 200 лева на месец, в случай че вноските им са били покрай осигурителния таван.

Ако пенсионерът разполага с задоволително пари в самостоятелната си партида, той ще може да избира сред три разновидността - пожизнена пенсия без спомагателни условия, такава с интервал на обезпечено погашение и пожизнена пенсия, включваща разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.При пенсия с обезпечен интервал на погашение пенсионерът ще избира период сред 2 и 10 години. Ако в този период пенсионерът почине, неговите наследници ще получат парите, които му се поставят за този обезпечен интервал.

Ако пенсионерът избере пожизнена пенсия с разсрочено погашение на част от насъбраните средства, той ще може да получава по-големи суми след пенсионирането си, а по-късно средствата ще понижават.В измененията е записано още, че размерът на пожизнената пенсия може да се понижава, само че единствено след консумиране на средствата от партидата, само че размерът не може да падне под обезпечения. Същото важи и за размера на разсроченото заплащане, в случай че парите в сметката се изчерпат.

Разсрочена пенсия ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си - т.е. над 900 лв., само че сумата е незадоволителна за пожизнено заплащане от най-малко 45 лева на месец.Това е най-масовият случай за първите пенсионери по втория дирек - сред 50 и 60%.Останалите към 20% ще получат парите си вкупом. Сметките на пенсионните сдружения демонстрират, че те нямат насъбрани задоволително средства - в партидите им има под 900 лева

Представители на частните фондове чакат доста от клиентите да пожелаят оптимално бързо да получат парите си. Законопроектът не регламентира минимална или оптималната дълготрайност на заплащането на срочната пенсия, само че лимитира пенсионерите с оптимално месечно заплащане от 300 лева Това значи, че при насъбрани 6000 лева по партидата, бъдещият пенсионер ще би трябвало да изчака най-малко 20 месеца, с цел да получи цялата сума.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР