Втората най-голяма икономика в света страна от известно време насам.

...
Втората най-голяма икономика в света страна от известно време насам.
Коментари Харесай

Икономика №2 върви към дефлация

Втората най-голяма стопанска система в света страна от известно време насам. Потребителските цени в Китай остават без смяна през септември, съгласно последни данни, което демонстрира едва потребителско търсене. Междувременно втората по величина стопанска система в света продължава сложното си възобновяване от пандемията, провокирана от COVID-19. Индексът на потребителските цени така наречен CPI падна под предстоящото от анализаторите нарастване от 0,2%, написа Fortune.

През юли потребителските цени паднаха за първи път от 2021 година, което докара до опасения, че Китай се е насочил към дефлация. Разочароващите данни от септември демонстрират, че стопанската система на страната към момента не е възстановила изцяло доверието на потребителите.

" Дефлационният напън в Китай към момента е действителен риск за стопанската система. Възстановяването на търсене не е мощно ", съгласно икономист от Pinpoint Asset Management, представен от Reuters.

Ситуацията в Китай и запътилата се към дефлация икономика са в са в ослепителен контрастност с инфлационната рецесия в останалата част от света през последните две години.

В Китай въпреки всичко има признаци на известно възобновяване. Вътрешните пътувания по време на неотдавна завършилия народен празник да вземем за пример се възвърнаха малко над равнищата отпреди Коронавирус 2019 (макар и към момента по-ниски от прогнозите на правителството).
 Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: Мексико излиза на хоризонта
Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: друга страна излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма прелест за вложителите, колкото в този миг

Други данни обаче сочат, че пред стопанската система висят обилни провокации. Износът на Китай е намалял с 6,2% на годишна база предишния месец, по информация от митниците, макар че този внезапен спад е по-малък от упованията на икономистите. Вносът също спадна с 6,2% предишния месец.

Секторът на парцелите в Китай е в крах. По-рано през тази седмица частният строителен бизнесмен Country Garden предизвести, че първият банкрут може да настъпи скоро.

Страната също е изправена пред рецесия с безработицата измежду младежите, като над 20% от младежите на възраст от 16 - 24 години са останали без работа през юни.

Така Международният валутен фонд понижи и прогнозата си за напредък на Китай за 2023 година до 5%, като уточни съществени аргументи за това - рецесията с недвижимите парцели в Китай и отслабването на доверието.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР